Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Gal Gadot räddar Justice League

För många superhjältar i en lättglömd film, tycker GP:s Mats Johnson om nya Justice League.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ACTION

JUSTICE LEAGUE

Regi: Zack Snyder
Med: Gal Gadot, Ben Affleck, Amy Adams, Jason Momoa, Ezra Miller, Henry Cavill, Ray Fisher, Ciarán Hinds och Jeremy Irons
USA, 2017 (121 min)

Berättarmässigt brukar konceptet en ensam superhjälte/hämnare (The Dark Knight) fungera mycket bättre än när en hoper olika superhjältar ägnar sig åt grupparbete (Avengers), men det upplägget kan fungera ibland, som i X-Men: First class.

Det återkommande problemet med för många huvudpersoner är att vi inte får veta så värst mycket om någon. Justice League, som är den typen av film, kan sammanfattas så här: Bombastisk action, en tilltrasslad story, en gravallvarlig Ben Affleck, en evighetslång slutbatalj (av outgrundlig anledning ett obligatoriskt inslag i superhjältefilmerna) och en epilog med ett humanistiskt budskap.

 

Trumfkort i Gadot

Aningen tröttsamt, men regissören Zack Snyder har ett trumfkort i form av Gal Gadot. Efter den formidabla publik- och kritikersuccén Wonder Woman har Gadot tilldelats det som mest liknar en huvudroll. Helt rätt tänkt av Snyder för det ter sig som osannolikt att Aquaman och The Flash kommer att dra folk till biograferna, det gör däremot Mirakelkvinnan.

LÄS MER: Gal Gadot: "Sjukt att det fått pågå så länge"

Inledningsvis snudd på absurt många rollfigurer att hålla reda på, men ungefär halvvägs in i filmen utkristalliseras ett hanterbart team bestående av Batman (Affleck), Wonder Woman, The Flash (Ezra Miller), Cyborg (Ray Fisher) och Aquaman (Jason Momoa). Miller har uppgiften att vara ett slags komisk sidekick, men replikerna från honom är inte jättekul, utom ett resonemang kring fenomenet brunch.

 

Lättglömd film

Det mesta är mörkt och eländigt. Superman, eller Stålmannen som han hette när jag var liten, är död. Några superhjältar har försvunnit spårlöst. Världsrymden, med den ondskefulle och maktgalne Steppenwolf (Ciarán Hinds) i spetsen, går till anfall mot jordklotet.
Man kan lugnt konstatera att det är Wonder Woman, som gör en ruggigt snygg entré, som räddar hela filmen. Justice Leauge kanske inte tvärdör varje gång som Gadot inte är i bild, men det blir ganska så ointressant.

En lättglömd film är det, men det var en hel del ältande om några lådor. Varför minns jag inte riktigt. Jo, om filmen inte totalfloppar (högst osannolikt) kommer det att bli en Justice League 2. Sedan kan detta hålla på i ett bra tag.