Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Festival-debutanten som fick gå ensam på premiärvisningen

När Marlene Olsson debuterar som filmfestivalbesökare gör hon det stilfullt som ensam galagäst när Draken rullar ut röda mattan för en högst ovanlig invigning.
– Jag gråter lätt på bio, så det kan vara lite skönt att sitta för sig själv, säger hon.

Kylan biter fast Järntorget i en nära nog fryst och frostig scen när den röda mattan rullas ut för ännu en filmfestivalinvigning på klassiska Draken. Men den här gången liknar ingen annan festivalstart.

Besökarna sitter hemma vid sina skärmar, bara åtta personer får vara på plats för att man ska följa de gällande restriktionerna.

LÄS MER: Jag kommer sakna filmsnacket med kompisarna

LÄS MER: Så storsatsar GP på Göteborgs filmfestival

När ”Tove”, spelfilmen om mumintrollens skapare Tove Jansson, visas är bara regissören Zaida Bergroth och de andra allra viktigaste spelarna i filmens tillkomst på plats för att öppna festivalen.

Och så Marlene Olsson, 46 år från Mölnlycke.

– Det är fantastiskt roligt, på senare har jag mest gått på bio med barnen när de var mindre och då var det andra typer av filmer som gällde, säger Marlene Olsson som är förstagångsbesökare på Filmfestivalen.

Pater Noster-visningen för obekväm

Platsen på premiären vann hon i en uppmärksammad tävling där man också hade chansen till unika filmvisningar i Scandinavium och i fyrhuset på Pater Noster.

– Det är en ren slump alltihop, det var en kompis som är filmfestival-fantast som anmälde mig. Draken blir bra, även om det lät spännande med Pater Noster är jag lite för bekväm för att mig ut dit, säger Marlene Olsson som såg fram emot att lära sig mer om författaren Tove Jansson.

– Det ska bli intressant, jag vet inte så mycket om henne förutom mumintrollen. Men jag förstått att filmen haft framgångar i Finland, så den är säkert bra.

Vad har du på dig för premiär-stass?

– Åh, jag har haft jättejobbigt med vad jag ska på mig, jag är ganska tråkig i mina klädval. Jag läste om den där kvinnan i GP som hade samma kläder på sig varje dag på jobbet. Det verkar toppen. Men något svart, lite gala-aktigt men ändå bekvämt.

– Jag vill inte komma överklädd heller. Det ska vara fokus på de kreativa människor som gjort filmen, det är deras premiär.

Hur känns det att se filmen i en tom salong sånär som på de som gjort filmen?

– Lite konstigt är det ju. Jag blir lätt känslosam och det kommer nästan alltid tårar om det händer något sorgligt på film. Och så blir jag alldeles flammig i ansiktet. Men jag får ta det som det kommer.

Vilken är din absoluta favoritfilm?

– Jag visste att du skulle fråga det och skulle gärna vilja komma med någon djup sak. Men nej, det är ”Dirty dancing”. Jag har sett den två-trehundra gångar?

Va? Hur många gånger har du sett den sade du?

– Flera hundra gånger. Det är helt sant. Jag såg den några gånger på bio när den kom och jag var tretton, fjorton år. Sedan massvis med gånger hemma på vhs och dvd. Jag kunde alla repliker utantill.

LÄS MER: Kulturminister Amanda Lind om krisläget för svensk film

– Senaste gången var på Avenyn i en sådan där sing-a-long-visning tillsammans med min dotter. Det var kul. Hon tyckte den vara bra och gillade musiken. Och jag tycker att den håller fortfarande. Hela stämningen i filmen är härlig och Patrick Swayze, ja... han är ju snygg.

Sista frågan: vad tar du med dig för snacks in på festivalpremiären?

– Jag har fått veta att det inte går att köpa nåt på Draken, men en godispåse hör ju till så det har jag löst. Jag kommer behöva ha något att trycka i mig. Jag är en klassisk popcorn-fantast så det blir det också.

FAKTA: Den ensamma premiärgästen

Namn: Marlene Olsson

Ålder: 46 år.

Bor: I Mölnlycke tillsammans med sambo och två barn.

Yrke: Polis

Fritid: Jag gillar att spela padel, som alla andra.

Aktuell: Vinnare av tävlingen där priset var att få gå som en av totalt åtta i salongen när ”Tove” öppnar årets filmfestival på Draken i Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.