Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Blytungt och stökigt om Silvana

Från underground-rappare till stjärna, som fyller Liseberg med lesbisk power.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Film

DOKUMENTÄR
SILVANA – VÄCK MIG NÄR NI VAKNAT
Regi: Mika Gustafson, Olivia Kastebring & Christina Tsiobanelis, Sverige, 2017 (95 min)

 

Dokumentären om rapparen, feministen och vänsterradikala sluggern Silvana Imam är blytung och lite stökig, som den karismatiska artistens hiphop är när hon använder sig av en megafon och skriker Gå och kyss ditt fucking hakkors! Vad svarar en högerextremist på det?
Det är inte bara högerextremister utan i lika hög grad homofober som Silvana riktar sitt hat mot, men på repertoaren finns också lugna sånger, till exempel den väldigt vackra Väck mig när ni vaknat.

Filmens tre kvinnliga regissörer koncentrerar sig på åren 2014-16. Silvana gick snabbt från underground-rappare till stjärna, med Guldmicken på P3 Guldgalan 2016 som karriärens höjdpunkt hittills. Korta tillbakablickar från när fyraåriga Silvana och hennes föräldrar flyttade till Sverige och hamnade i, av alla städer, Kiruna.

Silvana lever tillsammans med mer popinfluerade sångerskan Beatrice Eli. De är djupt förälskade i varandra efter en trevande inledning på förhållandet. I Sverige 2017 är det ju inte det minsta konstigt att två kvinnor är ihop, men när Silvana besöker släktingar i Litauen ligger hon lågt med att hon är lesbisk.

Musiken är bättre än intervjuerna, jag saknar frågor om huvudpersonens politiska och feministiska uppvaknanden. Men, okej. När vi får se Silvana och Beatrice uppträda tillsammans på Liseberg 2015 gör tjejerna ett kanon-gig. Framme vid staketet står de hängivna fansen. Sedan har vi i publiken också Lisebergsbesökare som gått till Stora scenen utan att ha full koll på vilka som skall uppträda.

De fick sig en rejäl dos av lesbisk power.

LÄS MER: Silvana Imam vill eliminera allt hat