Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Proffs på kampsport. Dylan O'Brian som Mitch Rapp. Bild: Christian Black, CBS Films

Ännu en agent med rätt att döda

Hämndaction övervakas av CIA medan smockorna yr och knivarna viner.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

FILM

ACTIONTHRILLER
American Assassin
American Assassin
Regi: Michael Cuesta, USA (111 min)
 

Mitch Rapp (Dylan O'Brien) förlorade vid fjorton års ålder sina föräldrar i en tragisk bilolycka, men eländet slutade inte där: Nio år senare ser Mitch flickvännen han förlovat sig med fem minuter tidigare mejas ner i en terrorattack på en strand i Ibiza just som han köpt drinkar. 
Mitch Rapp väljer dock att hänga läpp på sitt eget alldeles särskilda sätt: genom att lära sig arabiska och Koranen utantill, odla skägg, bli kampsportsproffs och mästerskytt för att på sätt nästla sig in i den terrorcell vars ledare låg bakom attacken då Rapps trolovade mördades. 
Samtidigt har CIA haft ögonen på honom och anlitar Rapp som agent i deras jakt på världens alla fulingar i allmänhet och ett rejält parti stulet plutonium-239 i synnerhet. Detta har stulits från en kärnanläggning i sibiriska Tobolsk och misstankar finns om iranska planer på att skapa ett kärnvapen att använda mot Israel. 


Mitch Rapp skickas på fajtingläger hos Michael Keaton som spelar över i Virginias skogar. Sedan följer dödliga uppdrag i Turkiet, Malta, Libyen, Rumänien, Italien och några ställen till där smockorna yr, knivarna viner och bilar demoleras alltmedan det hela övervakas av CIA från den där ständiga sambandscentralen med enorma skärmar bevakade av bekymrade tjänstemän. Och jodå, lita på att här även finns en tidsinställd bomb med stora, röda siffror som räknar ner.