Film- och tv-branschen får nya riktlinjer för intima scener

Efter metoo kommer nu riktlinjer för intima scener på film och tv. Bland annat ska utgångspunkten vara att inga överraskande ändringar ska göras på set. Dessutom bör det tydligt framgå vem som ansvarar för den intima scenen.

ANNONS
|

Risken för opassande beteende är stor när intima scener spelas in för film och tv.

Därför har Film och TV-producenterna nu tillsammans med SF Studios och fackförbundet Scen och film utvecklat riktlinjer för inspelning av intimscener.

Syftet är att se till att känsliga scener som dessa spelas in på ett professionellt, riskfritt och respektfullt sätt. Dessutom önskar branschen höja kompetensnivån hos alla inblandade.

Bland annat poängteras vikten av samtycke, information och tydliga instruktioner. Scenerna bör repeteras och en riskanalys ska göras. Inga plötsliga överraskningar ska tillkomma.

Initiativet togs efter metoo, hösten 2017, och med de nya reglerna hoppas film- och tv-branschen kunna förbättra arbetsmiljön.

ANNONS

Som en stuntkoordinator fast för intima scener

Intima scener kan vara sexuellt laddade och innehålla simulerat sex, hångel, kyssar, onani, striptease, dans, sexuella övergrepp, nakenhet med mera. Förlossning och gynekologisk undersökning ingår också i definitionen.

Förhoppningen är att det i framtiden ska bli lika självklart att anlita en intimitetskoordinator för intima scener – som det i dag är att anlita en stunt-koordinator vid inspelning av stunt- och actionscener.

”Film och tv-drama har alltid gestaltat olika former av intimitet, men fram till nu har vi saknat riktlinjer för hur vi ska göra för att se till att medarbetare inte riskerar att fara illa. Därför är vi stolta över att idag presentera de första svenska riktlinjerna för hur dessa scener kan spelas in på ett tryggt och säkert sätt för alla inblandade”, säger skådespelaren Simon Norrthon, ordförande för fackförbundet Scen och film i ett pressmeddelande.

Tryggare inspelning med nya regler

Även Jan Blomgren, ordförande för Film och tv-producenternas film- och dramasektion låter nöjd med riktlinjerna som han menar kommer att göra inspelningsprocessen tryggare.

”De kommer att bli viktiga verktyg och hjälpmedel för skådespelare, filmarbetare och produktionsbolag, och kommer att bidra till att professionalisera branschen ytterligare" säger han i pressmeddelandet.

Reglerna har tagits fram i samråd med två intimitetskoordinatorer, och en referensgrupp yrkesverksamma filmarbetare, skådespelare, regissörer och producenter.

ANNONS

Samtycket ska ske:

  • Frivilligt (utan hot, ultimatum, manipulation, övertalning mm)
  • Informerat (den berörda personen ha förstått vad det innebär, med möjlighet till betänketid)
  • Uttryckligt (vad som ska ske ska ha uttryckts tydligt)
  • Specifikt (intimscenen behöver vara beskriven i detalj. Att ha samtyckt till att filmas naken bakifrån innebär till exempel inte att samtycket även gäller att filmas framifrån)
  • Samtycket kan återkallas (även på inspelningsdagen och även om personen agerat enligt samtycket tidigare)

Källa: Riktlinjer för intimscener – för film- och dramaproduktion.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS