Feststämning på Långgatan när restriktionerna hävs – ”Det här är bättre än nyårsafton”

Nu hävs de allra flesta restriktioner som i olika grad präglat landet i ett och ett halvt år. Från och med tolvslaget återvände livet på populära barstråket Andra Långgatan till det vanliga. Fri sittning, öppna dansgolv och karaoke kunde vänta besökarna på en av stadens kändaste bargator.

ANNONS
|

Det var minst sagt ingen vanlig tisdagskväll på populära Andra Långgatan. För första gången på mer än ett år kunde människor festa utan att hindras av de restriktioner som legat över landet. GP var på plats och såg restriktionerna lyftas på barstråket.

Carl-Vilhelm, Moses och Melina har längtat efter att kunna dansa och efter pingismåndagarna på Pustervik.
Carl-Vilhelm, Moses och Melina har längtat efter att kunna dansa och efter pingismåndagarna på Pustervik. Bild: Måns Langhjelm

00:00

Ett sällskap på ett av Café Publiks större bord räknar ner och ropar tillsammans i kör: ”Restriktionerna har hävts!”. Sekunden efter åker engångskamerorna fram. Det här ska dokumenteras.

Lite längre bort på samma bar sitter vännerna Carl-Vilhelm, Moses och Melina som skålar och glädjer sig över att de restriktioner som länge varit aktuella nu försvunnit.

– Det känns grymt men också konstigt. Det har gått så lång tid. Men vi ser ännu mer fram emot morgondagen. Det kommer bli ett kosläpp, berättar Moses med de andras instämmande.

ANNONS

– Äntligen! Tänk att få dansa igen... och sen lite pingismåndag på Pustervik. Det kommer bli fantastiskt.

Mathilda Lundell behöver inte längre räkna bord och stolar när hennes studentförening ska ut på stan.
Mathilda Lundell behöver inte längre räkna bord och stolar när hennes studentförening ska ut på stan. Bild: Måns Langhjelm

00:11

Utanför Jerntorgets Brygghus ringlar sig kön lång. Bland de färgglada overallerna växer en förväntansfull men otålig stämning över att bli insläppta, för att sedan kunna knöka sig in tillsammans mot något av pubens många bord.

– Det jag saknar mest är att bara få dansa. Man har inte kunnat göra det på så länge. Sen att inte behöva sitta fyra eller åtta vid ett bord och inte hålla på att tänka på hur många man är och hur man ska kunna sitta, berättar Mathilda Lundell som besöker Brygghuset med sin studentförening.

De tre studenterna Niranjan, Abhilash och Emma kunde idag ta sin första tentaöl tillsammans.
De tre studenterna Niranjan, Abhilash och Emma kunde idag ta sin första tentaöl tillsammans. Bild: Måns Langhjelm

00:19

I andra änden av Andra Långgatan är stämningen inte lika hektisk och barerna inte lika fulla. Men där finner vi klasskamraterna Niranjan, Abhilash och Emma som läser masterprogrammet i Folkhälsa tillsammans. Idag firar de att de snart inte längre behöver ta del av sina föreläsningar på distans samt att Niranjan och Abhilash, som båda är utbytesstudenter, på riktigt kan få ta del av den svenska kulturen.

– Idag fick vi ta vår första riktiga tentaöl. Vi har inte kunnat göra detta innan, berättar Emma och Niranjan fyller i:

– Ska jag vara ärlig är jag fortfarande lite skeptisk. Pandemin är inte över ännu och alla har inte vaccinerat sig. Men förhoppningsvis kommer inte fallen att öka och vi utbytesstudenter kan få lära oss om den svenska kulturen på ett mer öppet sätt.

ANNONS
Dagen då restriktionerna hävdes var bättre än nyårsafton, enligt karaokeentusiasterna Fredrik och Emma som för första gången idag kunde sjunga tillsammans på riktigt.
Dagen då restriktionerna hävdes var bättre än nyårsafton, enligt karaokeentusiasterna Fredrik och Emma som för första gången idag kunde sjunga tillsammans på riktigt. Bild: Måns Langhjelm

00:35

Ett kvarter bort från Andra Långgatan finner vi multikrogen Henriksberg som valde att fira lättnaderna ordentligt. Där dukade man upp karaokegolvet och tog bort bord och stolar för att möjliggöra för dans. För Fredrik och Emma som älskar karaoke och träffades på en karaokeklubb under pandemin, har nu för första gången fått sjunga Bonnie Tyler på en ”riktig” karaokeklubb. En frihet de berättar att de saknat.

– Det här är bättre än nyårsafton. Det känns som att livet har börjat igen, berättar Emma.

– Vi har sjungit mycket ihop och det har alltid varit väldigt begränsat. Men nu känner man att alla, inklusive publiken är helt med och det känns helt underbart, fyller Fredrik i, samtidigt som man hör dönet och skrålandet från dansgolvet i rummet bredvid.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS