Scenerna började säkras upp redan igår, enligt Way out wests säkerhetsansvariga Joanna Nielsen (längst t.v.)
Scenerna började säkras upp redan igår, enligt Way out wests säkerhetsansvariga Joanna Nielsen (längst t.v.) Bild: Olof Ohlsson

Festivalledningen redo om stormen slår till

Efter ett lugnt första dygn tvingades Way out west-ledningen att skjuta upp öppningen av festivalen på fredagen. De första stormsäkringarna påbörjades redan på torsdagskvällen.

ANNONS
|

I en barack bakom Villa Belparc möts festivalledningen, polisen, räddningstjänsten och andra i arrangörsgruppen för att gå igenom gårdagen och för att se över dagens insats.

Festivalens första dag resulterade i två omhändertaganden för fylla och två misstänkta narkotikabrott. En person avvisades från Bananpiren efter att ha betett sig aggressivt.

Polisinsatschef Andreas Welin är nöjd med festivalens första dygn.
Polisinsatschef Andreas Welin är nöjd med festivalens första dygn. Bild: Olof Ohlsson

– Det var också ett sexualbrott som ägde rum i Slottsskogen utanför festivalområdet. En gärningsman är omhändertagen. Det hade ingenting med festivalen att göra, men eftersom vi var i närheten kunde vi ingripa, säger polisinsatschef Andreas Welin.

Han tror att gårdagen var så pass lugn delvis för att artister som Patti Smith och Iggy Pop drog en något äldre publik. Fredagen har dragplåster som Kendrick Lamar och Miriam Bryant, vilket kan dra en yngre publik.

ANNONS

LÄS MER:Här kan du gå – och inte gå – i Slottsskogen

Säkrat scenerna

Den mest påtagliga förändringen är annars vinden. Redan under torsdagskvällen började scenpersonalen säkra upp scenerna. Bland annat plockade man ner vissa väggar så att vinden skulle kunna blåsa genom scenstrukturen.

– Vi har också plockat ner lampor och annat som skulle kunna gå sönder om det kommer hårda kastvindar. Nu innan öppning tog vi också bort inklädnaderna på staketen, för att de inte skulle fånga upp vinden, säger Joanna Nielsen, trygg- och säkerhetsansvarig på Way out west.

Bild: Olof Ohlsson

Festivalledningen började göra en plan för eventuella stormvindar när prognoserna började komma förra veckan. Just nu bedömer de att väderläget är lugnt, men de är beredda på att eventuellt behöva evakuera festivalområdet.

– Om vi inte kan garantera säkerheten för artister, besökare och de som jobbar här, eller om vi inte kan genomföra spelningarna, så får vi tömma området. Det kan till exempel bli så att man måste ta ner väggarna på scenerna vid för hårda vindar, och de går inte att sätta upp igen så länge det blåser, säger Joanna Nielsen.

Fortfarande risk för brand

För räddningstjänsten del är det, trots nattens och förmiddagens regnskurar, brandrisken som är i fokus, säger insatsplanerare Michael Lövberg.

– Det lilla regnet som kom försvann direkt, så vi prioriterar fortfarande vatten. Skogen här omkring är ett större problem än stormen. När det blåser så här kan en eld ta sig väldigt fort, titta på Björkö. En nödraket räckte.

ANNONS

Vika är annars risksituationerna under ett sådant här evenemang?

– Om det skulle uppstå en panikreaktion när mycket människor är i rörelse. Det behöver inte ens ha hänt något, utan det kan räcka med att någon säger "bomb!"

Michael Lövberg står för räddningstjänstens insatsplanering under festivalen.
Michael Lövberg står för räddningstjänstens insatsplanering under festivalen. Bild: Olof Ohlsson

Räddningstjänsten tar också med "avsiktliga händelser", till exempel terrorbrott, i beräkningen. Runt hela området står däckbarriärer för att fordon inte ska kunna närma sig i hög fart.

LÄS MER:Inga direkta drogkontroller på Way out west

– När många kommer ut på kvällen och det är fullt runt Linnéplatsen måste vi också vara beredda på att framkomligheten är sämre, om vi skulle få ett larm i närheten, säger Michael Lövberg. Men allt har fungerat väldigt bra hittills.

ANNONS