Feministskola med Clara Henry

Clara Henry är aktuell med en guide i hur du krossar patriarkatet. Hon möter motstånd i sin kamp men är så illa tvungen att fortsätta, berättar 24-åringen under samtalet i GP:s monter.

ANNONS
|

Efter sin bok Ja jag har mens, hurså? är Clara Henry tillbaka med en guide till feminism. Den heter Mot framtiden – en simpel guide till att krossa patriarkatet. Vad är feminism och varför behövs det? Har feminismen gått för långt? Hur skiljer man på ett "catcall" och en komplimang, och hur ska du egentligen förhålla dig till din kropp, sex och privilegier? Detta utforskar Clara Henry i sin nya bok.

På frågan hur man skriver en simpel guide till något som är så oerhört komplext, svarar Clara Henry att titeln är smått sarkastisk, även om hon önskar att det fanns en enkel lösning.

ANNONS

– Man får väl börja i nån ände. Jag vill peppa tjejer, kvinnor och ickebinära som känner att det skaver men inte riktigt kan sätta ord på vad det är som skaver, de som inte kan historien men vill lära sig mer, ha fuck you-argument och kunna sätta folk på plats, säger Clara Henry.

Jämställdhet framför feminism

Boken är en berättelse om kvinnohistorien, Clara Henrys egen historia och innehåller forskning och tips. Även om hon inte vill precisera en viss målgrupp, nämner hon 15- till 20-åringar som en av dem.

Vi får ständigt påminnelser om att folk helst inte kallar sig för feminister, inte minst i valrörelsen. Många politiker pratar hellre om jämställdhet. "Har folk missuppfattat ordet eller har det fått fler betydelser än vad det hade i grunden?" frågar GP:s Fanny Wijk.

– Det klingar feminint och det är läskigt och farligt. Vi har lärt oss att det feminina är lite sämre än det manliga och neutrala, säger Clara Henry.

Fortsätter trots motstånd

Under samtalet nämns det motstånd Clara Henry mött i form av hat och konkreta hot. Även om det är psykiskt dränerande, känner hon drivet att fortsätta.

– Jag är så illa tvungen. Som offentlig kvinna måste man göra såna här grejer. Jag tänker inte tänka "han tog mig på rumpan men jaja, det var nog bara ett tecken på att han tyckte att jag var lite söt", säger hon.

ANNONS

I vinter är det premiär för en ny serie på Svtplay, där Clara Henry spelar huvudrollen som 24-åriga Ellen. Utöver att skriva böcker, är Clara Henry känd som en av Nordens största youtubers. Den 24-åriga Göteborgaren var också en av programledarna i Melodifestivalen år 2017, har haft sitt eget program Clara Henry i P3 i Sveriges Radio, varit värd i Sommar i P1 med mera.

ANNONS