Fem punkter: Det här är ”Fallout”-serien

Apokalypsens tid är här. I den nya tv-serien ”Fallout” får vi följa Lucy som måste lära sig att överleva i en värld förstörd av kärnvapenkrig. Vad gör man när allt och alla vill döda en? Och håller storyn i den klassiska spelserien för tv-dramatik?

ANNONS
|

Vad är ”Fallout”?

Tv-spelserien ”Fallout” hade premiär 1997 och har sedan dess fått fyra uppföljare och en rad spin-offs. Genom åren har dock huvudpremissen varit sig lik.

Iförd en blå jumpsuit, med några kapsyler i näven som får duga som valuta, ger sig spelaren ut i ett söndersprängt postapokalyptiskt USA på jakt hämnd eller sin familj. I vissa fall bara efter svar.

Ute i ödemarken väntar en kamp mot radioaktiva djur och monster, men också mot andra överlevare om de få resurser som finns kvar.

Vad kommer tv-serien att handla om?

I serien får vi följa Lucy MacLean (Ella Purnell) i en värld som tycks ha tagit en annan riktning efter andra världskriget. Det amerikanska 40- och 50-talets estetik lever kvar, men med fler moderniteter som robotar och hovrande bilar.

ANNONS

När det globala kärnvapenkriget bryter ut år 2077 tar hon skydd i en av de specialdesignade bunkrarna, Valv 33, som ska säkerställa mänsklighetens överlevnad. 219 år senare ger hon sig ut i ett fullständigt ödelagt Los Angeles, på jakt efter sin pappa – en historia som vana spelare känner igen från ”Fallout 3”.

Hur ska den genomsnälla och ganska naiva Lucy klara sig efter att ha levt hela sitt liv i en bunker? Kanske kan hon få hjälp av The Ghoul (Walton Goggins) – en zombie-liknande varelse som i själva verket är en människa muterad av all radioaktivitet?

Eller kanske kan den hårdnackade och övertygade Maximus (Aaron Moten), en rekryt inom den ultrateknologiska, kvasireligiösa Brotherhood of Steel-militären, få henne att lära sig vad det innebär att leva i den nya världen?

Kommer "Fallout” att funka som tv-serie?

Från vissa håll gnisslas det tänder så fort en spelfavorit ska göras om i serieformat. Kan det bli lika underhållande när man tar bort den kanske viktigaste komponenten: spelaren?

Trots det följer ”Fallout” en intensifierad trend av omvandlade spel. HBO storsatsade nyligen på ”The last of us” medan Netflix satte Henry Cavill i huvudrollen i ”The witcher”. Inför båda släppen rådde samma oro om magplask, i onödan skulle det visa sig. Kritikerna har som regel varit positiva till serierna och tittarna har slutit upp.

ANNONS

Det som talar till ”Fallouts” fördel är tematiken, alltså människans överlevnad i en postapokalyptisk värld, som fortsätter att fascinera. Lägg till den estetiska linjen med retroreferenser i form av amerikansk vintagereklam och toner signerade 20-talets bästa jazzmusiker så bör mången ge tummen upp på bästa Vault boy-vis.

Vem har gjort ”Fallout”?

”Fallout”-serien är skapad av producentduon, tillika det gifta paret, Jonathan Nolan och Lisa Joy.

Om namnet klingar bekant kan det bero på att Jonathan Nolan är bror till den kritikerrosade ”Oppenheimer”-regissören Christopher Nolan. Bröderna står dessutom som gemensamma manusförfattare till den dystopiska rymdfilmen ”Interstellar” och Batman-filmerna om ”The Dark Knight”.

Tidigare har paret Nolan-Joy även gjort science fiction-serien ”Westworld” ihop, som fick ett abrupt slut efter sin fjärde säsong när den lades ner av HBO. Medan ”Westworld” fokuserar på robotarna – och deras potentiella självmedvetenhet – utforskar ”Fallout” människans kapacitet till överlevnad.

Samtidigt är penseldragen liknande när den mänskliga dystopin i en högteknologisk värld målas upp. En gemensam fråga dröjer sig också kvar: vad är vi villiga att göra när spelreglerna ändras?

Hur ska den genomsnälla och ganska naiva Lucy klara sig i ödemarken efter att ha levt hela sitt liv i en bunker?
Hur ska den genomsnälla och ganska naiva Lucy klara sig i ödemarken efter att ha levt hela sitt liv i en bunker? Bild: Jojo Whilden/Prime Video

När har ”Fallout” premiär och väntas fler säsonger?

Ryktena om en andra säsong har i princip bekräftats, inte minst av Jonathan Nolan som hintat om sina ”riktigt coola” planer för vad som ska komma härnäst.

Med kort varsel kom nyheten om att serien kommer att släppas en dag tidigare än vad som varit planerat. Från och med torsdagen den 11 april går det att se ”Fallout” på Amazon Prime.

ANNONS

LÄS MER:Recension: ”The last of us” – HBO Max

LÄS MER:USA vid avgrunden – då står inbördeskriget i fokus

LÄS MER:Recension: "The witcher" – Netflix

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS