Fem fullsatta sommarkvällar framför Liseberg stora scen

Fem fullsatta kvällar blev facit efter konsertsommaren på Liseberg. Artistbokaren Per Alexanderson, som redan jobbar med programmet för 2023, summerar säsongen och ser slutet på den egna karriären.

ANNONS
|

Inför säsongen 2022 valde Liseberg att justera rutinerna för sina konserter. Biljetterna skulle nu kosta 50 kronor, förutom entrén till parken. Därmed var området framför stora och lilla scenen dessutom avgränsat och med ett maxtak för antalet besökare.

– Kapaciteten framför Stora scenen var satt till 10 000, men när vi var framme vid Miriam Bryant hade vi hunnit justera upp det litegrand, säger artistbokaren Per Alexanderson som på det hela taget är nöjd med det nya upplägget.

– Vi gör förstås en rejäl utvärdering av det nu under hösten, men mycket fungerade bra. Vi får återkomma om exakt hur det blir nästa säsong.

ANNONS

Regnet öste ner när Tom Jones spelade

Totalt var det alltså fem konserter som sålde slut. Tre göteborgsakter och två internationella stjärnor: Zara Larsson, Miriam Bryant, Brad Paisley, Nationalteatern och Victor Leksell.

– Molly Sandén drog också mycket folk men nådde inte riktigt hela vägen. Tom Jones hade nog haft större publik om det inte varit sommarens regnigaste dag. Det bara öste ned över de drygt 4000 tappra som var på plats. Och Tom Jones själv, 81 år gammal, var en imponerande man, säger Per Alexanderson.

Själv fyller Per Alexanderson fyller 62 till våren och börjar så smått tänka på att gå i pension. Men just nu är det fullt upp med arbete inför nästa sommar.

– Jag har börjat titta på nästa år, men det är ännu i sin linda. Den här tiden på året brukar det komma in lite erbjudanden, man lägger några bud och undersöker utbudet.

LÄS MER:Lisebergs artistbokare ser bara fördelar med förbokade biljetter

LÄS MER:Göteborgs konsertscener - från Unity Jazz till Ullevi

Konsertsommaren på Liseberg
Bild: Josefine Stenersen

Zara Larsson 29 juni

GP:s recensent Anna Rosenström var på plats, imponerades av föreställningen och spådde att Zara Larsson snart kan vara redo för Ullevi. Konserten fick fyra fyrar. ”Det är en otrolig lyx att få se denna fullfjädrade världsartist på en så folklig plats som Liseberg. Hon wailar som en gud, tar toner som närapå når himlen. Allt medan hon genomför avancerade koreografier tillsammans med sina fyra dansare”, skrev hon i sin recension.

Per Alexandersson: Zara kom med en superproffsig akt i internationell klass. Allt höll högsta nivå: ljud, ljus, scenografi, dans. Det var häftigt att få hit en sådan show.
Konsertsommaren på Liseberg
Bild: Thomas Johansson

Brad Paisley 27 juli

Den amerikanske countryrockaren kom till Göteborg med stort band, frejdigt humör och många gitarrer. GP:s Bella Stenberg var på plats och delade ut tre fyrar till spelningen. ”Åtminstone tolv gånger byter han gitarr. Han hinner också ge bort en gitarr till en liten flicka i publiken (’nu kan hon bli en ny Taylor Swift’) och signera en annans.”
Per Alexanderson: ”Gillar man många gitarrbyten och briljant gitarrspel var det en perfekt kväll. Extremt proffsig show även här och kul att han petade in covers på både Prince och Van Halen.”
Konsertsommaren på Liseberg
Bild: Thomas Johansson

Viktor Leksell 18 augusti

Det var fullsmockat när Victor Leksell stod inför sin dittills största publik, senare samma månad skulle han gästa Håkan Hellström på Ullevi. GP:s Daniel Claeson smälte och tände fyra fyrar: ”Victor Leksell är alldeles alldeles underbar. Ung, snygg, söt, gullig, snäll men inte mesig, vettig, ödmjuk, naturlig och allt det där som en älskar hos en medmänniska och jag säger inte detta för att på något sätt förminska honom som artist. Snarare tvärtom. Allt det där gör honom till den artist han är.”

Per Alexanderson: ”Otroligt charmigt alltihop. Victor har en stor värme och en underbar utstrålning. Han är valpig på ett positivt sätt och hanterade den unga publiken jättefint. Jag var verkligen imponerad, dessutom en mycket sympatisk kille.”
Konsertsommaren på Liseberg
Bild: Madeleine Martinsson

Nationalteatern 1 september

Spelningen presenterades som Nationalteaterns avskedsföreställning, men det kändes ändå som att det var med både en och två brasklappar. Publiken hade i alla fall samlats och det blev en ganska så ljuvlig sensommarkväll. GP:s Johan Lindqvist recenserade och skrev bland annat: ”Det är när Matilda Sjöström kommer in som det svider till på riktigt. Matilda är en stjärna som har fullkomligt fotfäste i varje ord hon sjunger.”

Per Alexanderson: ”Jag har sett den här sättningen några gånger men den har nog aldrig låtit såhär bra, mycket närmare originalen. Fantastiska sånginsatser av alla och Ulf Dageby otrolig vital. Jag är uppvuxen med de här låtarna så det var en speciell kväll för mig.”
Konsertsommaren på Liseberg
Bild: Madeleine Martinsson

Miriam Bryant 10 september

Miriam Bryant har haft lite svårt att få till den där absoluta fullträffen på hemmaplan. Men nu kom den äntligen. GP:s Daniel Claeson var på plats och tände alla fyrarna: ”Den naturligtvis direkt avgörande anledningen till att det dräms till med fem lysande fyrar är popstjärnan själv. Oj vad hon har laddat för detta, herregud vad hon är sugen på att välta oss och hela nöjesparken. Och kom igen och nyp mig i armen vad hon lyckas.”

Per Alexanderson: ”Miriam var mer än väl värd femman hon fick i GP. Vilken artist och vilket band!!!”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS