Zoinks vd Klaus Lyngeled och spelets art director Andreas Beijer är två av personerna bakom "Fe", som är det första spelet i Electronic Arts nya satsning på mindre spelutvecklare.
Zoinks vd Klaus Lyngeled och spelets art director Andreas Beijer är två av personerna bakom "Fe", som är det första spelet i Electronic Arts nya satsning på mindre spelutvecklare.

"Fe" först ut i nya EA-satsningen

Ett rävliknande skogsväsen, som sjunger sig fram genom en lika tät som mystisk nordisk skog. Det är grunden för svenska "Fe", som är först ut i speljätten EA:s satsning på mindre spelutvecklare.

ANNONS
|

"Fe" har skapats på spelstudion Zoinks kontor, i en oansenlig tegelbyggnad på Lindholmen i Göteborg. Men spelet lär nå en betydligt större publik än studions tidigare titlar när det släpps om tre veckor.

Electronic Arts (EA) som utgivare har öppnat upp helt andra möjligheter, enligt Zoinks vd Klaus Lyngeled.

- Det här är verkligen en milstolpe för företaget. Vi kommer att fortsätta självpublicera spel, men det här känns ju som ett mycket större och mer seriöst spel, säger han.

ANNONS

EA, en av världens största spelproducenter, har de senaste åren fått rätt hård kritik från delar av gamingvärlden. Bland annat utsågs bolaget två år i rad till "värsta företaget i USA" i en omröstning på konsumentsajten Consumerist. Men EA har sakta men säkert försökt att återupprätta sitt rykte.

Med EA Originals, ett initiativ som lanserades 2016, tar bolaget ett nytt grepp, där mindre spelutvecklare sponsras och marknadsförs men får behålla hela vinsten.

- Det är en otrolig möjlighet. EA får ju tillbaka sina pengar, men när det väl går plus får vi behålla all vinst. Det är väldigt ovanligt, säger Klaus Lyngeled.

- Alla frågar hela tiden hur det är att jobba med EA. Men för oss har det varit en väldigt positiv upplevelse.

Utan dialog

En prototyp av "Fe" fanns insmugen redan i "Zombie vikings", ett spel som Zoink släppte hösten 2015. Men den 16 februari är det till slut premiär för det fullständiga spelet.

ANNONS

- Det känns skitläskigt. Vi har jobbat väldig hårt och nu gäller det bara att fixa alla buggar. Det är lite nervöst, medger spelets art director Andreas Beijer.

Utforskandet och förhållandet till naturen står i centrum i "Fe". Grundtanken, skämtar Andreas Beijer, har varit att göra ett spel "där man inte behöver göra någonting".

Resultatet blev ett spel helt utan dialog. I stället kommunicerar Fe med sin omvärld via olika läten och sånger. Även färgpaletten är sparsam, med tydliga och unika siluetter för varje varelse som Fe stöter på i den täta skogen.

- Vi har inte velat putta spelarna framför oss, utan låta dem upptäcka berättelsen i sin egen takt, säger Andreas Beijer.

- Men det krävs också en ny typ av berättande, så vi har fått uppfinna ganska mycket.

ANNONS

Gillar Sverige

Sedan tidigare produceras flera av EA:s tyngsta titlar i Sverige, som "Battlefield"-serien från Stockholmsbaserade Dice och senaste "Need for speed"-spelen från Ghost i Göteborg. Men det är inte heller första gången som Electronic Arts har vänt blicken mot en mindre svensk spelstudio.

EA:s samarbete med Umeåbaserade Coldwood kring spelet "Unravel" (2016) var en av förebilderna när Zoink vände sig till den amerikanska jätten. Och när mötet väl blev av hade svenske Patrick Söderlund, en av EA:s högsta chefer, redan bestämt sig för att han ville ha "Fe" som en del av EA Originals.

Kort därefter, i juni 2016, presenterades satsningen på spelmässan E3.

- Det är svårt att komma ut med de mindre spelen. Men när vi väl fick till ett möte med EA så gick det sjukt fort, säger Klaus Lyngeled.

TT

Fakta: Zoink

Zoink är en spelstudio i Göteborg, som ägs av Klaus Lyngeled och Bergsala-koncernen, som bland annat är Nintendos distributör i Norden.

I torsdags avslöjade Zoink och likaså Göteborgsbaserade Image & Form att studiorna kommer att bilda ett gemensamt bolag, Thunderful. Under 2018 planerar de båda spelstudiorna, som kommer att ha knappt 50 anställda tillsammans, att flytta in i ett gemensamt kontor.

Zoink är aktuellt med två nya spel under våren. Dels "Fe", som släpps den 16 februari och ges ut som en del av EA Originals, dels "Flipping death" som Zoink ger ut på egen hand.

Bland de tidigare spelen från Zoink finns "Zombie Vikings" och "Stick it to the man".

Fakta: Electronic Arts

Amerikanska Electronic Arts (EA) är en av världens största utvecklare och distributörer av spel för datorer, tv-spelskonsoler, mobiler och surfplattor. Företaget grundades 1982 och var då en pionjär inom spelindustrin.

Huvudkontoret ligger i Redwood City i Kalifornien, men EA äger också en lång rad utvecklare på andra orter runt om i världen. Sedan 2006 ingår exempelvis Dice i Stockholm, känt för "Battlefield"-serien, i EA.

Bland de mest kända titlarna i EA:s produktportfölj finns "The Sims", "Fifa", "Need for speed", "Battlefield", "Mass effect" och "Plants vs zombies".

Källor: EA, Dice.

ANNONS