Polisen arbetar under Summerburst på Ullevi 2019.
Polisen arbetar under Summerburst på Ullevi 2019. Bild: Robin Aron

"Extrem bas" orsakade problem för poliser på Summerburst

Poliser i tjänst under Summerburst-festivalen på Ullevi i juni hade inte tillräckliga möjligheter att skydda hörseln från den höga ljudvolymen. Det framgår av fem tillbudsrapporter som inkommit till polisen efter festivalen. "Öronpropparna som hade delats ut skyddade inte tillräckligt mot musiken med extrem bas", skriver en polis.

ANNONS
|

7 och 8 juni gick Summerburst av stapeln på Ullevi, med Rebecka & Fiona, Tiësto och Alesso som några av dragplåstren. Och utöver det knappt hundratalet misstänkta narkotikabrotten fick de tjänstgörande poliserna handskas med de höga ljudvolymerna.

Av de fem tillbudsrapporten som kommit in framgår att poliserna under lång tid utsattes för höga ljudvolymer, utan tillgång till ordentlig skyddsutrustning.

"Avsaknad av godkända hörselskydd under en lång insats med extremt hög ljudnivå. Insatsen pågick från ca kl 15.00 till 00.00", skriver en polis som orsak till tillbudet.

LÄS MER:Summerburst – festivalen som aldrig tystnar

"Endast öronproppar"

"Arbetade på Summerburst under hög musikvolym med extrem bas, endast öronproppar som ej var tillräckliga", skriver en annan polis i sin tillbudsrapport.

ANNONS

Samtliga poliser anger bristfälliga hörselskydd som orsaken till sina tillbudsrapporter.

Generellt är höga ljudnivåer vanliga i samband med demonstrationer, med knallskott och dylikt.

– Det här är annorlunda då vi kanske inte haft beredskapen inför att även konserter är sådan miljö, när man är där länge och arbetar så kan det uppstå problem då det är så höga ljud, säger Teodor Smedius, lokalpolisområdeschef i City.

Enligt Polismyndigheten arbetar Nationella operativa avdelningen, NOA, nu med att ta fram godkända hörselskydd för poliser i yttre tjänst.

LÄS MER:Poliser riskerar bestående skador – saknar rätt utrustning

LÄS MER:Fullt upp för narkotikapolisen på Summerburst

Fler konserter väntar

Teodor Smedius är lokalpolisområdeschef i City.
Teodor Smedius är lokalpolisområdeschef i City. Bild: Jonas Lindstedt

– Det är någon form av aktiva hörselkåpor som tar bort de skadliga ljuden, men som ändå går att prata i.

Som nytillträdd lokalpolisområdeschef vill Teodor Smedius inte svara på varför tillräckliga hörselskydd ännu inte är på plats, men säger att det är en prioriterad fråga.

På konsertfronten väntar bland annat Metallica på Ullevi och Way out west härnäst.

– Då kommer vi se till att det finns hörselskydd på plats. Men den stora problematiken är att det inte finns någon bra lösning framtagen än. När den är på plats kommer det lösa alla situationer, även extrema fall när det kastas knallskott.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS