Explosiv armé mot homohat

ANNONS
|

Army of Lovers var en glamourös käftsmäll på det svenska 1990-talet. Med stringtrosor i guldlamé, piskor, korsetter och ett budskap om sexuell frigörelse rörde de om i grytan. På lördag återförenas originalmedlemmarna i Melodifestivalens fjärde och sista deltävling i Malmö. De liknar bidraget "Rockin' the ride" vid låten de slog igenom med 1991, "Ride the bullet".

-Det är en elak barnramsa med en showstopper i mitten, säger Alexander Bard.

Kämpar mot homohat

Army of Lovers är segervissa men struntar i hur det går i Melodifestivalen. Deras mål är att frälsa ett homofientligt Europa med budskapet att det är okej att vara den man är, och att ligga med vem man vill.

-För Öst- och Sydeuropa har hela hbtq-kampen har gått baklås. Där är vår återförening en jättenyhet, säger Alexander Bard och fortsätter: -Den här låten kommer att betyda mycket. Vi personifierar drömmen om ett tolerant samhälle där man får vara den man är.

Terapi ett krav

Efter ett stort bråk lämnade sångerskan Camilla Henemark Army of Lovers i början av 1990-talet. Hon återvände igen 1995 och ett år senare splittrades bandet. En sak lämnades därhän.

ANNONS

-Vi hoppade över försoningen, säger Jean-Pierre Barda.

När Melodifestivalens producent Christer Björkman ville ha med Camilla Henemark i årets tävling och Alexander Bard hade låten "Rockin' the ride" på lager såg hon ett utmärkt tillfälle att försöka sy ihop såret som fortfarande fanns kvar efter uppbrottet. Camilla Henemark hade ett krav för att återföreningen - gemensam terapi.

-Just nu känns det inte som att såret är lika öppet. Det känns tryggt, vi är rena kärleksarmén på riktigt, säger hon.

Risken för krasch är stor när tre divor ska samsas om en scen och terapin fungerar som en krockkudde. Det blir det små kollisioner ibland, men de tar en dag i taget för att undvika en stor smäll.

-Det kan explodera när som helst. Vi har ingen aning om hur det går på lördag, säger Alexander Bard.

Tvingas sjunga live

Under sin storhetstid hade Army of Lovers som princip att aldrig ta en ton live, de mimade sig igenom konserterna. På lördag måste de sjunga på riktigt.

-Vi har aldrig kört live, men vi klarar de bättre än de flesta andra artister i Melodifestivalen, säger Alexander Bard.

De utlovar en kärleksfull show och säger att Jean-Pierre Barda kommer att stå för tävlingens mesta nakenchock.

-Den är inte helt frivillig. Allt tyg gick åt till de där två, så det fanns inte mycket kvar till mig, säger Jean-Pierre Barda och tittar menande på sina kollegor. Camilla Henemark fyller i: -Jean-Pierre kommer att skaka rumpa.

Medlemmar: Camilla Henemark, 48, Jean-Pierre Barda, 47, Alexander Bard, 51.

Aktuella: Först ut i Melodifestivalens fjärde och sista deltävling i Malmö med låten "Rockin' the ride". I mars släpper de samlingsskivan "Big battle of egos" som innehåller gamla hits och fyra nya låtar.

Bakgrund: Bildades i Stockholm i slutet av 1987 av Camilla Henemark, Jean-Pierre Barda och Alexander Bard. Slog igenom stort 1990 med singeln "Ride the bullet". Efter ett stort gräl 1991 ersattes Camilla Henemark av Michaela de la Cour. Året därefter fick bandet förstärkning av Dominika Peczynski. 1995 lämnade de la Cour bandet och Camilla Henemark återvände. Året därefter splittras Army of Lovers.

Största hits: "Give my life", "Crucified", "Let the sunshine in".

Album i urval: "Disco extravaganza" (1990), "Massive luxury overdose" (1991), "The gods of earth and heaven" (1993)

ANNONS