Evert Taube lika stor som semlan – får en egen dag

Den 12 mars firas Evert Taube på Skeppet i Göteborg. Från och med i år kommer detta också att vara nationalskaldens särskilda dag.
– Taube är unik och ojämförbar. Han har färgat Sverige på en mängd olika sätt, säger Martin Nyström, initiativtagare till ”Taubedagen”.

ANNONS
|

Vet ni vad pilsnerfilmen, veganpizzan och busschauffören har gemensamt? De har alla varsin dag i den svenska almanackan. Till och med murmeldjuret har fått en egen dag (2 februari) trots att den lille gnagaren inte ens finns i vår svenska fauna.

Med detta i åtanke känns det fullt rimligt att även nationalskalden och konstnären Evert Taube, 47 år efter sin död, nu får en egen dag. Det menar i alla fall Martin Nyström, musikkritiker, Taubekännare och initiativtagare till ”Taubedagen” den 12 mars.

– De senaste decennierna har Evert Taube försvunnit alltmer och på ett rätt obegripligt sätt. Taubespelen på Orust som brukade samla tusentals personer varje sommar lades ner, Taubedagen på Skansen försvann och det superfina museet Evert Taubes värld på Liseberg stängde igen. Detta gjorde att jag och en del andra kände att vi måste göra någonting, säger Martin Nyström.

ANNONS

Vill föra Taube vidare in i framtiden

Även Sven-Bertil Taubes död i november förra året underströk vikten av att värna och vårda Evert Taubes arv vilket, enligt Martin Nyström, långsamt håller på att förtvina.

– Numera kan många barn inte sjunga med i ”Fritiof och Carmencita”, vilket varenda unge har kunnat göra sedan 1940-talet .

Och det är ett problem?

– Ja absolut. Det är viktigt att föra Taube vidare in i framtiden. Att barnen kunnat sjunga Taube är ju vuxengenerationens förtjänst.

Martin Nyströms poäng är att om det uppväxande släktet inte längre lyssnar på Evert Taube kommer inte heller deras barn att göra det.

Riskerar Evert Taube att hamna i samma dammiga låda som Bellman?

– Ja, kanske. Båda är en viktig del av den unika svenska vistraditionen men själva syftet med Taubedagen är ju att lyfta fram Taube och undvika att han glöms bort eller hamnar i en ”dammig låda”.

Taubedagen är därför tänkt som en happening i Evert Taubes anda. På Skeppets konsertlokal i Majorna den 12 mars kommer körer, kompositörer, musiker, sångare och författare att uppträda på scenen. Martin Nyström utlovar också flera uruppföranden av klassiska Taubevisor i arrangemang som ”ingen har hört tidigare”.

– Vi vill att arvet hålls levande men också att Taube tolkas på nya sätt.

ANNONS

Många slåss om uppmärksamheten 12 mars

Att skapa en särskild dag för en företeelse, yrkesgrupp eller ett bakverk är inte särskilt ovanligt. Snarare tvärt om. Enligt uppgift lär det finnas 834 särskilda temadagar i Sverige, 835 när Taubedagen lanserats.

Trots att den 12 mars redan har sex specialteman knutna till sig i kalendern – Världsdagen mot cybercensur, Världsglaukomdagen, Republiken Jämtlands nationaldag, Nationella syntolkningsdagen, Kronprinsessans namnsdag och inte minst Alla korvars dag – tror och hoppas Martin Nyström att det även ska finnas utrymme för Taubedagen.

– Ja, det är jag övertygad om. Vi är så många musiker, författare och forskare bakom detta att vi tar oss rätten att instifta en särskild Taubedag.

Även om det är trångt i kalendern 12 mars?

– (skratt) Även om det är trångt i kalendern.

FOTNOT: Taubedagen 2023 blir också den första offentliga minnesstunden för Sven-Bertil Taube som avled 11 november 2022.

Taubedagen 12 mars

  • Var: Skeppet GBG (Gamla Sjömanskyrkan vid Stigbergstorget, Göteborg).
  • När: 12 mars kl 14–16.
  • Med: Benny Andersson, Peter Nordahl, Gunnar Eriksson, Päyam Tabatabayi, Myrra Malmberg, Martin Bagge, The Gothenburg Combo, Ellen Mattson, Oskar Kroon, Göteborgs Kammarkör och Göteborgs Nya Flickkör, m.fl.
  • Initiativtagare: Martin Nyström.
  • Stöds av: Stiftelsen Taubes Värld och Göteborgs kammarkör.

LÄS MER:Sven-Bertil Taube avslutade aldrig sin historia – och nu är det för sent

LÄS MER:Sven-Bertil, Miriam Bryant, Håkan Hellström och jag

LÄS MER:Sven-Bertil Taube ägde nyfikenheten i fulla drag

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS