Europas största utomhusbio tillbaka i Slottsskogen

29 augusti är det dags igen. Då bjuds göteborgarna än en gång på gratis bio i Azaleadalen. Lokala artister gästar scenen, och visningen ackompanjeras av livemusik.
– Vi hoppas att coronareglerna ska luckras upp till slutet av augusti, säger arrangören Rikard Jonsson.

ANNONS
|

För tre år sedan drog Viktor Skoglund och Anton Lindegren igång gratis utomhusbio i Slottsskogen. GP kunde berätta om idén, som gjorde succé. Arrangörerna hade räknat med några hundra gäster. Istället kom flera tusen besökare, och bildskärmen kändes underdimensionerad.

Det hindrade inte succén från att upprepas – nästa år. Och nästa.

I takt med det har tekniken också förbättrats.

LÄS MER: Viktor Skoglund och Anton Lindegren arrangerar utomhusbio i Slottsskogen

– Förra året kom 8500 gäster, berättar arrangören Rikard Jonsson.

Europas största utomhusbio

Siffran uppmättes av en drönare som flögs över Azaleadalen och uppskattade antalet besökare per kvadratmeter.

– Vi blev då Europas största utomhusbio, när det kommer till publikantalet. En utomhusbio i Österrike satt på publikrekordet sedan innan: 8 000 personer.

ANNONS

Premiärfilmen för utomhusbion var Oscarsprisade "La la land", Damien Chazelles musikal med Ryan Gosling och Emma Stone, som älskats av såväl publik som kritiker sedan premiären 2016.

Därefter har animerade familjesuccén "Coco" och Lady Gaga-succén "A star is born" visats gratis för göteborgarna.

LÄS MER:Utomhusbion i Slottsskogen tillbaka

Musik tycks vara en gemensam nämnare för de filmer ni visar?

– Ja, och vi brukar ha lokala artister som spelar live innan. En del musikaliska inslag blir det också under själva visningen. Tanken är att hålla en minifestival: folk välkomnas redan klockan 15, bjuds på underhållning och möjlighet att köpa mat från food trucks. Först när det börjar mörkna, vid tiotiden, visas filmen.

Ni planerar också för en efterfest?

– Ja, tidigare har vi samarbetat med nattklubben Yaki-da, och haft officiell efterfest där. I höst vet vi inte riktigt hur det blir, på grund av pandemin. Vi för pågående diskussioner om en efterfest, men ingenting är klart än.

Vad gör ni om det regnar?

– Haha, ja vi har ju både coronan och vädret att jobba mot. Tidigare har vi haft väldig tur med vädret, och det spelar självklart stor roll. Förra året var prognosen dyster bara dagarna innan. Men då gick folk in på Facebook och skrev, och peppade: "Kom igen, nu trotsar vi vädret och går dit ändå!". Sedan blev vädret superfint...

ANNONS

Hur troligt är det att festivalen blir av? Att publiken är sugen på att samlas i tusental igen redan i augusti?

– Vi kommer självklart att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Om restriktionerna fortsätter så ställer vi såklart in, samlar ihop oss och kommer igen 2021. Men vi har jobbat med programmet i ett års tid. Så jag hoppas att coronareglerna ska luckras upp i slutet av augusti.

Fotnot: Vilken film som visas 29 augusti är ännu inte klart.

LÄS MER:"Finns en romantisk bild kring utomhusbio"

Utomhusbio i Slottsskogen

Var: Azaleadalen

När: 29 augusti 2020

Hur: gratis, med start kl 15. Bio visning kl 22, innan dess bland annat en hemlig gäst, livemusik, food trucks och DJ:s. Efter filmvisningen blir det efterfest, för den som vill och orkar. Arrangemanget ställs in om det inte är förenligt med Folkhälsomyndighetens rekommendationer i slutet av augusti.

ANNONS