Musikgenren Epadunk blev en av årets mest spelade när Spotify summerade det svenska musikåret 2022. Bakom en av de största hitsen – ”Rid mig som en Dalahäst”, med över 20 miljoner strömningar står en anonym 18-åring som går under namnet Fröken Snusk. Över 100 000 följer henne på Tiktok och tillsammans med Rasmus Gozzi har hon gjort flera låtar som snabbt blivit virala succé.
Men genren är inte helt oproblematiskt, och många studsar på det grova språkbruket. Till exempel följande textrader från ”Rid mig som en Dalahäst”, som strax innan jul toppade Spotifys topp 50-lista:
Säg mig luder, vem är det som dricker mest? Jag kan se att du vill ha mig. Dalmå-brudar, de är alltid bäst. Rid mig som en Dalahäst.
Epadunk
Musikgenre som förknippas med A-traktorer, i folkmun kallade epatraktorer.
Källa: Språktidningens nyordslista
I en intervju i TV4 berättar Fröken Snusk nu om det grova språkbruket.
– Det är väldigt många som tycker att texterna är lite grova, men som jag sagt i alla intervjuer så sjunger vi bara om grov kärlek, så jag ser inget fel med det. Det är väldigt tabubelagt att prata om sex och lite fulare ord.
”Inte om ett hus fullt med prostituerade”
Hon berättar att det i grund och botten handlar om att använda sitt eget uttryck.
– Till exempel en låt som Rasmus har är ”Rullande horhus” och då sjunger vi absolut inte om ett hus fullt med prostituerade kvinnor utan vi sjunger om att det är en galen fest på en ny nivå.
Och orden har i själva verket en annan betydelse, förklarar hon.
– Alla de fula orden är inte menade just som betydelsen de har i dag. Till exempel ”luder” i ”Rid mig som en Dalahäst”. Det betyder inte luder att man är lös eller så, utan det är en stark kvinna helt enkelt.