Kulturdebatt utan debatt på Folkteatern.
Kulturdebatt utan debatt på Folkteatern. Bild: Anna Svanberg

En debatt full av monologer

Under lördagen debatterades kulturpolitik, när Folkteatern höll öppet hela eftermiddagen. Dock blev det inte mycket till munhuggande alls. GP:s Jonathan Bengtsson har rapporterat från slutdiskussionen.

ANNONS
|

På Folkteatern erbjuds vatten, i karaff. Scenljuset lyser så klart att ingen är vacker. Det finns en utbredd föreställning om att sådant här ska vara tråkigt, och inför dagens slutdebatt om kulturpolitik är det mycket svårt att hitta andra känslor i kroppen än de gråa.

Men så pyr det till, nästan direkt. Det går blott ett par minuter innan Sverigedemokraternas företrädare Håkan Lösnitz säger att han vill ”bevara det svenska kulturarvet”. Det går bara ett par till innan vänsterpartiets Grith Fjeldmose fastslår att hon ”inte vill leva i ett kapitalistiskt samhälle”.

En kvick, tekniskt överlägsen teckentolkare står bredvid och gestikulerar. Det mest påfallande som sägs under debattens första 45 minuter, som kommer att kretsa kring yttrandefrihet mer än kultur, är i ett replikbyte om Nordiska Motståndsrörelsen.

ANNONS

Håkan Lönsnitz förkunnar: ”All våldsam extremism ska förbjudas”.

”Så du är emot att NMR har demonstrationsrätt?”, frågar moderatorn David Karlsson.

”Ja”.

Under långa passager uteblir konflikt, och politikerna framhärdar i monologform. De få offensiver som bryter fram cirkulerar kring just Lösnitz. För sin åsikt om ”bevarandet av den svenska kulturen” ansätts han av Liberalernas Lars Nordström, som anser att kulturen tvärtom bör vara framsynt.

– Kulturen ska vara framtidsorienterad och experimentell. Det kan man inte uppnå enbart genom att gå och titta på museum om vad som hände för 100 år sedan.

Inte mycket kommer att nämnas om kulturen i Göteborg under den dryga timmen. Anna Sibinska (MP) vidrör regionen lätt.

– Det ska vara möjligt att som även som konstnär vara sjuk, ha en skälig pension, och vi vill att vissa stipendier ska ingå i de sociala trygghetssystemen. Dagens regionala samverkansmodell är alldeles för stelbent.

Även Moderaternas Ola Lavesson riktar kritik mot regionens byråkrati, och vill frigöra konsten från denna.

– VI måste gå igenom alla regleringar och fråga oss själva - vad är är relevanta krav? Hur kan vi ge tillbaka så mycket makt som möjligt till konstnärerna?

Genom alla 60 minuter går en påtaglig enighet, att det är val om två veckor märks inte. ”Jag blir trött på allt bullshit”, säger en publikmedlem på väg ut.

ANNONS

Kulturpolitisk debatt, Folkteatern

Medverkande: Conny Brännberg (KD), Gunilla Carlsson (S), Grith Fjeldmose (V), Olof Lavesson (M), Lars Nordström (L), Håkan Lösnitz (SD), Anna Sibinska (MP)

Moderatorer: David Karlsson, Lotta Lekvall, Segal Mohamed.

ANNONS