Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

En barrikaderad man har flyttat till Slottsskogen

Ett svart hus står bakom ett stort svart plank i Slottsskogen. Det är inte en riktig person som flyttat till parken. Huset är en del av konstutställningsserien Lagens estetik. Bakom utställningen står konstorganisationen ICIA. Det är andra utställningen i serien och det kommer flera under 2017, säger ICIA:s grundare Anna van der Vliet.

Vad är ICIA?
– Det står för Institute for Contemporary Idea and Art och vi är en organisation som producerar konst i samarbete med olika konstnärer. Vi har ingen traditionell konsthall, utan utvecklar projekt tillsammans med olika konstnärer med olika teman.
Lagens estetik kallas er aktuella utställningsserie. Vad är den och vad handlar den om?
– Lagens estetik undersöker nutidens organiserande av människor genom lagar, normer och estetik. Tanken är att utställningsserien ska pågå i ett par år med olika konstnärer. Det började med Mattias Norström och hans utställning Du gamla, du fria som stod i Vasaparken mellan augusti och september tidigare i år. Den 18:e oktober invigdes utställning nummer två i Slottsskogen, och är skapat av Oscar Guermouche. Verket heter You Made Me. 

Kan du berätta mer om You Made Me? 
– Det är ett hus, bakom ett stort plank. Där inne "sitter en man som har fått nog". Från huset hörs ett pianostycke, som kommer ifrån ledmotivet till tv-serien Hulken, och ljuden från ett vapen som plockas ihop och isär. En mans röst citerar texter och filmer med temat beredskap och försvar. Bland annat Rambo citeras. Det finns en tanke om utanförskap och en man som förbereder sig mot ett upplevt hot. Oscar Guermouche har i flera år utforskat manliga stereotypa karaktärer och verket är en fortsättning på det temat.  

Kommer vi få se mer av Lagens estetik?
– Det kommer flera delar i utställningen runt på platser i Göteborg under 2017. Jag kan dessvärre inte ge några specifika detaljer om var eller av vilken konstnär just nu.