Uppgifter: Einár skulle förhöras i Encrochat-målet nästa vecka.
Uppgifter: Einár skulle förhöras i Encrochat-målet nästa vecka. Bild: Karin Wesslén

Einár skulle vittna mot Vårbynätverket

Enligt SR Ekot skulle Nils Grönberg, känd som Einár, vittna nästa vecka i rättegången mot Vårbynätverket i det uppmärksammade Encrochat-målet.

ANNONS
|

Historien tar sin början våren 2020, då flera medier rapporterade om hur en känd svensk rappare ska ha deltagit i kidnappningen av en annan känd rappare.

Sommaren 2021, efter att ett internationellt europeiskt samarbete polismyndigheter emellan lett till att man fick tillgång till Encrochat, en krypterad meddelandeapplikation, kunde flera medlemmar från kriminella nätverk avslöjas och dömas.

LÄS MER:Victor Leksell om vännen Einár: ”Det skulle inte sluta så här”

I mitten av juli föll domen för 27 personer som alla dömdes för allvarlig brottslighet. Stockholmsbaserade Vårbynätverkets ledare fick då 17 år och 10 månaders fängelse.

I samma mål dömdes även en känd rappare för människorov – Yasin Byn, som enligt uppgifter haft en koppling till just Vårbynätverket – för att ha deltagit i kidnappningen av en person som visade sig vara Nils Grönberg, mer känd som Einár.

ANNONS

LÄS MER:Einár död efter skottlossning i Stockholm

Under kidnappningen misshandlades och förnedrades Grönberg, och blev av med värdesaker till ett värde av närmare en halv miljon kronor.

I tingsrätten dömdes Yasin till förberedelse till människorov och fängelse i 10 månader.

Einár valde att inte vittna och dök inte upp i tingsrätten.

Efter överklagande ska målet upp i Svea hovrätt och SR Ekot rapporterar nu att Einár var kallad till förhör i nästa vecka. Hovrätten hade fastställt att han skulle hämtas av polis för att höras under rättegången.

LÄS MER:Einár hade bara börjat

ANNONS