Den brittiska skådespelaren Adele James spelar huvudrollen i Netflix nya satsning Queen Cleopatra.
Den brittiska skådespelaren Adele James spelar huvudrollen i Netflix nya satsning Queen Cleopatra. Bild: Netflix

Egyptier rasar över svart Kleopatra i Netflixserie

Trailern till Netflix nya dramadokumentär ”Queen Cleopatra”, där Kleopatra skildras som svart, har väckt starka reaktioner i Egypten, rapporterar BBC news.

ANNONS

En advokat i Egypten har stämt Netflix för att ha brutit mot landets medielagar och ”suddat ut den egyptiska identiteten” genom att skildra Kleopatra som svart, i den nya serien ”Queen Cleopatra”.

Advokaten Mahmoud al-Semary anklagar Netflix för att försöka ”främja det afrocentriska tänkandet som inkluderar slagord och skrifter som syftar till att förvränga och radera den egyptiska identiteten”. I sin stämning kräver han att åklagaren ”vidtar nödvändiga rättsliga åtgärder” och blockerar tillgången till Netflix tjänster i Egypten, skriver BBC news.

Även en egyptisk arkeolog samt egyptolog har rasat över skildringen. Egyptologen Zahi Hawass har uppmanat egyptier att ta ställning mot streamingtjänsten.

ANNONS

"Netflix försöker framkalla förvirring genom att sprida falska och vilseledande fakta om att ursprunget till den egyptiska civilisationen är svart", ska han ha sagt.

Har utsatts för rasism

Efter kritiken har skådespelaren Adele James twittrat om de kränkningar och rasistiska förtal hon utsatts för.

Producentens svar till kritiken är att Kleopatras ursprung är omdiskuterat. Skådespelaren Adele James twittrade svaret: ”Om du inte gillar rollsättningen, titta inte på showen".

Kleopatras ursprung är omtvistat

Kleopatra föddes i den egyptiska staden Alexandria år 69 f.Kr. och blev den sista faraon. Hon tillträdde tronen efter sin far och regerade fram till sin död 30 f.Kr, varefter Egypten föll under romerskt herravälde.

Kleopatras mor är okänd, men det är möjligt att hon eller någon annan förfader, var en ursprunglig egyptier eller från någon annan plats i Afrika.

Netflix partnersajt Tudum rapporterade i februari om valet att casta skådespelaren Adele James, som har blandat ursprung, i serien. De skrev då att valet var ”en vinkning till det hundra år långa samtalet om härskarens etnicitet”.

Jada Pinkett Smith, exekutiv producent och berättare i serien, har sagt att det varit viktigt att medvetandegöra dessa historier: "Vi får inte ofta se eller höra historier om svarta drottningar”, säger hon.

Tidigare debattörer har insisterat på en arabisk eller afrikansk skådespelare

För tre år sedan, när planen på en film om Kleopatra med den israeliska skådespelerskan Gal Gadot blev officiell, blossade en het debatt upp i sociala medier. Där insisterade andra i stället på att rollen borde gå till en arabisk eller afrikansk skådespelerska.

ANNONS

”Queen Cleopatra” har premiär den 10 maj.

LÄS MER:Rasismbråk kring Gal Gadot som Kleopatra

LÄS MER:Hollywoodbråket om Kleopatra bygger på rasbiologiska idéer

LÄS MER:Recension: ”Kleopatra – Kärlek, död & fake news” på Regionteater väst

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS