Efter våtmarks-stormningarna: Liseberg ökar inte säkerheten

SVT uppger att de ökar säkerheten inför ”Allsång på Skansen”, men Liseberg anser sig trygga i sina rutiner inför livesändningarna av ”Lotta på Liseberg” i sommar.
– Vi vet vad vi ska göra om någonting skulle hända, säger Lisebergs säsong-och eventchef Lotta Carlsbogård.

ANNONS
|

Förra veckan stormade klimataktivister från gruppen Återställ våtmarker den livesända finalen av ”Let’s dance”, något som GP tidigare rapporterat om.

Under Charlotte Kalla och danspartnern Tobias Karlssons dansnummer sprang tre klimataktivister ut på dansgolvet med gult pulver och en banderoll med texten ”Återställ våtmarker”. En av aktivisterna fick under kuppen en kamera i huvudet, och klippet när han knockas ner till golvet har spridit sig som en löpeld i sociala medier. Charlotte Kalla och Tobias Karlsson slutade på en andraplats men fick beröm av juryn för att de inte lät aktivisterna störa deras dansnummer. Tidigare i år blev även Loreen utsatt för en liknande kupp under Melodifestivalen.

ANNONS

18-åriga Otis Geijer är en av aktivisterna som var delaktig i stormningen, det var han som fick kameran i huvudet under kuppen. Några dagar efter händelsen pratar GP med aktivisten som säger att han har sluppit bulor trots den hårda smällen.

Hur rimligt är det egentligen att göra sådana här stormningar när man kan skada både sig själv och andra?

– Vi försöker alltid ta till säkerhetsåtgärder för oss själva och andra, men nu hände det här olyckliga och det är inte så mycket att göra åt. Jag förstår att det kan uppröra många och göra människor rädda, men vi gör det här också för folket i en kommande generation. Det vi gör är absolut nödvändigt för att vi ska kunna ha en framtid, säger han.

Den senaste stormningen i ”Let’s dance” verkar heller inte bli den sista för Återställ våtmarker, i alla fall inte enligt Otis Geijer.

– Så länge regeringen fortsätter det destruktiva arbetet mot mig och kommande generationer kommer vi fortsätta göra motstånd och vara störande.

Skärper säkerheten

Klimataktionen, som bara var en i en rad av liknande den senaste tiden, har lett till att SVT skärper sina säkerhetsrutiner inför livesända ”Allsång på Skansen” i sommar. Detta enligt uppgifter från Aftonbladet.

ANNONS

TV4 vill nu också se över säkerheten inför sommarens upplaga av ”Lotta på Liseberg” tillsammans med nöjesparken, skriver Mia Lindqvist, programchef på TV4, i ett mejl till GP.

”Trygga i våra rutiner”

Liseberg bekräftar att man jobbar tillsammans med TV4 när det kommer till just ”Lotta på Liseberg” men menar samtidigt att man är trygg med de rutiner som redan finns på plats.

– Vi har den säkerheten vi har här på Liseberg, säger Lotta Carlsbogård, säsong- och eventchef på Liseberg.

Det som har hänt är alltså inget som påverkar era säkerhetsrutiner?

– Nej jag skulle vilja säga att de säkerhetsrutiner som vi har täcker in allt möjligt. Vi gör stora riskanalyser och är medvetna att det finns risker med allt som vi gör, eftersom man jobbar med människor. Men vi vet vad vi ska göra om någonting skulle hända. Vi jobbar väldigt mycket med vår säkerhet här inne på Liseberg, understryker Lotta Carlsbogård.

LÄS MER:SVT skärper säkerheten efter klimataktion i ”Let’s dance”

LÄS MER:Scenen stormades under Loreens nummer

LÄS MER:Förundersökning inledd mot 27-åring efter Mello-kuppen

ANNONS