Fotografen Julia Lindemalm åkte till Texas för att dokumentera Joe Exotics Greater Wynnewood Exotic Animal Park för sex år sedan. En upplevelse som var både obehaglig och spännande.
Fotografen Julia Lindemalm åkte till Texas för att dokumentera Joe Exotics Greater Wynnewood Exotic Animal Park för sex år sedan. En upplevelse som var både obehaglig och spännande. Bild: Julia Lindemalm

Efter Netflixsuccén "Tiger King" – så behandlas djuren i svenska djurparker

Många har fascinerats av Netflix-serien "Tiger King", dess excentriska karaktärer och inhumana behandling av stora katter. Människans fascination för exotiska djur är både historisk, global och stundtals mörk. En problematik som sträcker sig betydligt längre bort än den amerikanska södern. Filip Mitrovic frågar sig om svenska djurparker varit så mycket bättre.

ANNONS
|

Skjutglada och hämndlystna amerikaner. Månggifte, missbruk, mordhot och mordbränder. Under Netflix-produktionen "Tiger King"s sju avsnitt fick tittarna på säkert avstånd bekanta sig med hur privata djurparksägare i USA radade upp katastrof efter katastrof.

LÄS MER:Tigersuccé får uppföljare

I skymundan hamnade katterna. De utrotningshotade tigrarna som ägarna själva benämnde som centrala delar av sina liv fick en biroll i skymundan av en grannfejd utan dess like.

Julia Lindemalm är bildjournalist och en av få svenskar som träffat den mytomspunne Joe "Exotic" Schreibvogel, huvudpersonen i "Tiger King". För sex år sedan åkte hon till Texas efter att ha mailat med Joe och fått lov om att intervjua honom.

ANNONS
Julia Lindemalm berättar att det dröjde en timme innan Joe Exotic, ett av flera alias som djurparksägaren anammat utöver den självutnämnda titeln "Tiger King", ändrade inställning och lät sig intervjuas och fotograferas: "Efter ett tag bytte han om till en rosa skjorta och kom ut med sitt charmiga jag."
Julia Lindemalm berättar att det dröjde en timme innan Joe Exotic, ett av flera alias som djurparksägaren anammat utöver den självutnämnda titeln "Tiger King", ändrade inställning och lät sig intervjuas och fotograferas: "Efter ett tag bytte han om till en rosa skjorta och kom ut med sitt charmiga jag." Bild: Sara Johari

Väl på plats tvingades hon övertala Joe att komma ut för att ge henne en visning av djurparken.

– Först fick jag inte komma in och jag hörde hur han skrek “få ut henne härifrån” inifrån sitt kontor. Jag fick stå på mig och säga att jag var seriös och hade tagit mig från Sverige för att intervjua honom, säger Julia Lindemalm.

– Det var en speciell upplevelse som var både obehaglig och spännande. Personalen fick konstant tassa på tårna runt en oberäknelig men karismatisk Joe.

Skillnader och likheter i Sverige

Trots en unik ägare som länge levde i lagens gråzon och några år efter besöket dömdes för mordkomplott, så höjer Julia ett varningens finger till den som tror att svenskar är så mycket bättre.

– Vi frågar oss varför det finns tigrar i USA, men det finns elefanter i Sverige som tvingas stå inomhus stora delar av året för de att inte klarar kylan. Det är i grunden samma utnyttjande av exotiska djur.

LÄS MER:The Offspring gör cover på "Tiger King"-låt

– Det finns djurparker som Parken Zoo i Eskilstuna som fångade mitt intresse då de marknadsför sig som en djurpark som verkligen tar hand om utrotningshotade djur. Men bara några veckor efter att jag varit där avslöjades det att de systematiskt dödat djur och förvarat i fryser.

ANNONS

Tigrar på Parken Zoo i Eskilstuna:

Parken Zoo har kritiserats i vågor för hur man hanterat sina tigrar. 2008 gjordes ett försök att para ihop den vita tigerhanen Brahma med honan Sasha. I april attackerade Brahma sin tilltänkta partner och några månader senare dödade han henne när de återigen fördes samman.

Istället flyttades Brahma, som hade levt hela sitt nioåriga liv på Parken Zoo, till danska Nasetved Zoo efter en tid då han ansågs vara för aggressiv. Två månader efter flytten avlivades Brahma och hans vita tigerskinn såldes.

Fyra år efter Sashas död hittades hennes ruttnande kadaver i ett frysrum på Parken Zoo tillsammans med flera andra döda djur. Flera andra sällsynta arter, som bongoantilop och trädleopard, hittades i frysrummet.

Sedan Brahmas flytt finns inga vita tigrar på Parken Zoo. Dock har djurparken kvar sina indonesiska sumatratigrar, en underart som det endast finns 400-500 exemplar kvar av.

(Källa: Kalla Fakta / TT)

Ola Jennersten är biolog på Världsnaturfonden (WWF) och har bland annat skrivit om den illegala arthandeln som försiggår i världens alla hörn. Att det skulle finnas någon svensk motsvarighet eller jämförelse med hur exotiska djur behandlas på andra sidan Atlanten anser han orättvis.

– I min värld går det inte att jämföras med välskötta, svenska djurparker. Det kan ske olyckor på alla parker, men svenska parker är välordnade och förhåller sig till internationella regler på ett helt annat sätt.

– Nordens Ark är ett exempel där man aktivt jobbar med vård och uppfödande men är så långt ifrån “den galna tigerkillen i USA” som det går att komma. Så som de hanterar stora kattdjur för hand är lek med en handgranat.

Ola Wennersten är forskare och expert på biologisk mångfald, tiger och internationell naturvård: "Djurparkerna har flera viktiga uppgifter. Anledningen till att jag blev så intresserad är för att jag som barn kunde gå till en djurpark och titta på djur. Parkernas största syfte ät att upprätthålla intresset och kunskapen om djuren."
Ola Wennersten är forskare och expert på biologisk mångfald, tiger och internationell naturvård: "Djurparkerna har flera viktiga uppgifter. Anledningen till att jag blev så intresserad är för att jag som barn kunde gå till en djurpark och titta på djur. Parkernas största syfte ät att upprätthålla intresset och kunskapen om djuren." Bild: Linnea Jennersten

Ola Jennersten har även kommit i personlig kontakt med amerikanska tigeruppfödare. När han skrev sin bok fick han syn på en annons där ett par i USA sålde tigerungar för 80 000 kronor. I annonsen hade tigeruppfödarna beskrivit djuren, som vuxna kan de väga över 200 kilo och ta ner byten tre gånger större än sig själva, som "absolut ofarliga".

– Alla som har haft en katt har fått rivsår, så när en 200 kilo tung katt vill leka så kan det sluta illa. Stora kattdjur är söta som nyfödda och ingen säger nej till att ha de i knät just då. Två månader senare är det en annan sak.

ANNONS

Krokodilattack på kräftskivan

Lars Berge är journalist och har skrivit reportageboken "Vargattacken", som handlar om eftermälet till en kvinnas död i varginhägnaden på Kolmårdens Djurpark. 2012 gick en 30-årig vargguide ensam in till de åtta vargarna, som var en del av programmet "Närkontakt Varg" där besökare fick spendera tid med vargarna. Flocken attackerade och dödade kvinnan, och polisutredningen kunde i efterhand fastställa allvarliga brister i Kolmårdens säkerhetsrutiner.

LÄS MER:Därför är vi så besatta av "Tiger king"

– Hanteringen av vargar på Kolmården var unik i världen. Ingen annanstans fick besökare i stora grupper dagligen besöka vargar i hängen. Trots att Kolmårdens chefer har fina universitetsprofessurer och säger sig hålla på med viktigt bevarandearbete ser jag egentligen inga andra drivkrafter bakom varghanteringen än de som Joe Exotic har med sina tigrar, säger Lars Berge.

–Man ägnade sig åt underhållning och ville nå en så stor publik som möjligt i syfte att tjäna pengar.

Lars Berge har efter sin reportagebok "Vargattacken" funderat över människans fascination för djur: "Varför vill så många så gärna befinna sig i närheten av stora och livsfarliga rovdjur? Det är uppenbart att relationen till djuren är av en verklig och stor betydelse. Man kan spekulera i vad det beror på med det finns nog ett stråk av längtan där, av närmast andlig art, att bli till en del av världsalltet och naturen. Och den längtan tror jag finns i oss alla. "
Lars Berge har efter sin reportagebok "Vargattacken" funderat över människans fascination för djur: "Varför vill så många så gärna befinna sig i närheten av stora och livsfarliga rovdjur? Det är uppenbart att relationen till djuren är av en verklig och stor betydelse. Man kan spekulera i vad det beror på med det finns nog ett stråk av längtan där, av närmast andlig art, att bli till en del av världsalltet och naturen. Och den längtan tror jag finns i oss alla. " Bild: Sofia Runarsdotter

För Ola Wennersten handlar det mindre om enskilda incidenter och olyckor, utan mer om ett helhetsarbete och mänskliga faktorer..

– Jag ser att det finns en plats för välskötta zoologiska trädgårdar om de sköts på rätt sätt, och vet att de stora anläggningarna gör ett bra jobb. Det har funnits olyckor som kvinnan som avled på Kolmården, och det är sorgligt att sådant händer, säger Ola Wennersten.

ANNONS

– Men det är väldigt lätt att kritisera i efterhand. När det gick bra och flöt på som vanligt så blev man lovordad. Förhoppningsvis har man lärt sig av olyckan och att man inte ska gå in ensam till djur som har kapacitet att döda en. Djur och människor ska inte blandas på det sättet. Det säger jag trots att jag själv varit inne i varginhägnaden på Kolmården.

Tigrar i sommarstugan

Utöver vargattacken i Kolmården så nämner Lars Berge ytterligare tre incidenter. En incident i Junsele Djurpark vintern 2008 där en tiger attackerade en skötare som fick skador och märken på hela kroppen, och björnattacken i Orsa Rovdjurspark 2017 där en 18-årig skötare miste livet.

LÄS MER:Recension: "Tiger King" - Netflix

Under en årlig herrmiddag på Skansenakvariet, som anordnades av akvariets chef Jonas Wahlström, attackerades en äldre man av en krokodil när han skulle hålla tal och förlorade sin arm.

Tigrar i Sverige och världen:

Tigrar(panthera tigris) är världens största kattdjur och vandrar fritt över stora områden i Asien.

En fullvuxen tiger kan äta 20 kilogram kött om dagen.

I Sverige finns nära 40 tigrar som går att se på flera djurparker. Bland annat finns de på Kolmårdens Djurpark, Borås Djurpark, Junsele Djurpark och Parken Zoo.

Efter 2018 års inventering av Världsnaturfonden(WWF) fastställdes det att cirka 4 000 tigrar lever i det fria. Bara i den amerikanska delstaten Texas finns det fler tigrar i fångenskap.

Efter ett WWF-initiativ i Ryssland 2010, där en plan gjorde upp om att rädda de utrotningshotade tigrarna, har främst Indien, Ryssland, Nepal och Bhutan lyckats öka antalet tigrar i sina skogar. Efter andra världskrigets slut hade Ryssland 30-40 tigrar. I dag vandrar över 600 tigrar fritt i den ryska naturen.

Vietnam, Kambodja och Laos klassades som tigerländer vid 2010 men har under decenniet förlorat samtliga tigrar.

En av de största utmaningarna är användningen av tigerdelar som kommersiella varor. Skinnet och köttet är fortfarande populärt i delar av världen, och vanligt förekommande i traditionell orientalisk medicin.

(Källa: Ola Wennersten, WWF)

ANNONS