Efter ”Mamma Mia the party” – Björn Skifs tar över Rondo

När ”Mamma Mia the party” lämnar Rondo i höst tar Björn Skifs över med sin show ”En Värld av Skifs”. Efter att ha varit aktiv i mer än 60 år kommer den folkkäre artisten till den klassiska scenen i Göteborg – för första gången.
– Jag är nervös inför varje föreställning. Så är det fortfarande, det blir nästan värre med åren på något vis, säger han.

ANNONS
|

Han har stått på scen i mer än 60 år, och är en av Sveriges mest folkkära artister och showmän. Nu sitter han på Lisebergs nyöppnade hotell, med hörapparater i öronen och ett vant leende på läpparna – och är redo för mer. Nästa vår tar Björn Skifs krogshow ”En Värld av Skifs” över Rondos scen.

Rondo har varit hem till ”Mamma Mia the party” sedan två är tillbaka. Hösten 2023 blir deras sista säsong, och i februari nästa år tar Björn Skifs över. Med sig på scen har han ett stort band på tio man som ska hjälpa honom att bjuda på en blandning av prat, sketcher, funderingar och musik.

ANNONS

– Det är såhär jag vill jobba. Sjunga lite, prata lite, och skoja lite, säger han.

Björn Skifs: ”inte veta vad de har att vänta sig”

Det kommer att svänga mellan både skoj och allvar, i sann Skifs-anda. Krogshowen är en blandning av äldre nummer som han har gjort tidigare, och ny musik och påhitt.

– Folk ska inte riktigt veta vad de har att vänta sig. Sedan är det säkert igenkännandet och glädjen i att några nummer blir såhär ”Ja! Vad kul att han gör den igen”, eller ”Vad kul att den var med!” säger Björn Skifs.

Showen har spelats på Hamburger Börs i Stockholm i två säsonger. Det var där Björn Skifs körde sin allra första krogshow år 1978, och förra året öppnade han krogens nya säsong. Till våren går han upp på den klassiska Göteborgsscenen på Rondo för första gången.

– Det är kul att det äntligen blir av, jag har aldrig varit på Rondo tidigare, trots allt. De flesta av mina kollegor har jobbat där, så det blir kul, säger han.

När showen drar igång kommer den att gå ungefär tre gånger i veckan, i åtta veckor. Sist Björn Skifs var i Göteborg för att uppträda var när hans turné ”Bitar ur mitt liv” tog honom till Scandinavium år 2018. Innan dess hade han en show i Eriksbergshallen 2005. Nästa år kommer Skifs och ensemblen däremot att spendera mycket tid i staden, och pendla fram och tillbaka en hel del.

ANNONS

– Det blir mysigt att möta våren i Göteborg, det ska det bli, säger han.

Är nervös inför varje föreställning

Efter ett 70-tal föreställningar med showen i Stockholm känner han sig säker på att den fungerar, även om den ska anpassas en del till just Göteborgsscenen under sommaren. De många åren av erfarenhet är dock inget som råder bot på den allmänna nervositeten.

– Jag är nervös inför varje föreställning. Så är det fortfarande, det blir nästan värre med åren på något vis. Det är väl ens egna förväntningar, och publikens också. Jag vet inte vad de ställer för krav på mig längre, säger han.

Krogshowen är inplanerad i två säsonger framåt, men Björn Skifs funderar redan nu på framtiden, trots att den känns oklar. Han säger att det hade varit kul att göra fler inspelningar, kanske ett album till. Så länge folk är intresserade och nyfikna kommer han att fortsätta showa, menar han.

– Men det är klart, ibland tänker man ”nä, det är dags att lägga av, det är dags att bli pensionär". Med ålderns rätt, säger han och skrattar lite grann.

”En Värld av Skifs”

Biljetter till ”En Värld av Skifs” släpps den 24 maj i år.

Uppträdandet är regisserat av Pernilla Skifs, och musiken är arrangerad av Hans Gardemar.

Showen har spelats under två säsonger i Stockholm, och till våren nästa år kommer den alltså till Göteborg. Innan dess spelas den i Malmö under hösten.

Björn Skifs

Ålder: 76

Bakgrund: Björn Skifs är sångare, skådespelare och underhållare. Han har varit aktiv som artist sedan 60-talet, och har bland annat gjort låtar som ”Hooked On A Feeling” eller ”Michelangelo”.

Aktuell: Krogshowen ”En Värld av Skifs” har spelat i Stockholm i två säsonger, och kommer till Göteborg nästa vår.

LÄS MER:Kritik mot Lisebergsfest: ”Olämplig underhållning”

LÄS MER:Tomas von Brömssen tillbaka på Lisebergsteatern i höst

LÄS MER:100 år av Liseberg i 100 bilder

ANNONS