Duellen: Ska vuxna konstnärer få bidrag från kommunen?

Sverigedemokraten Jörgen Fogelklou tycker inte man kan förvänta sig bidrag om ingen vill betala för ens konst. Ulrika Centerwall i Feministiskt initiativ menar att kommunen har ett ansvar att försörja konstnärer.

ANNONS

I en tweet från 2019 skriver Jörgen Fogelklou: ”Det är fritt fram att utöva vilken konstform du vill i Sverige. [...] Du kan dock inte kräva att leva på skattebetalarnas pengar om ingen vill betala för just det du kallar konst.”

Ulrika Centerwall i Feministiskt initiativ håller inte med.

– Vi tycker att kommunen ska försörja vuxna konstnärer. För att fria kulturutövare ska klara sig är de beroende av de kommunala bidragen, och regionala och statliga bidrag. Så är det att vara konstnär i dag. Då krävs det ett anslag och en budget som motsvarar att de kan fortsätta driva sin verksamhet, det är vår ideologiska ståndpunkt. Precis som det behövs en budget för att vården ska fungera, behövs budget för att konstnärlig verksamhet ska fungera.

ANNONS

I dag består Göteborgs stad huvudsakliga stöd till verksamma konstnärer och författare av kulturstipendier, arbetsstipendier och ateljéstöd. Bör staden ligga kvar på samma nivå som i dag?

– Problemet nu är att det saknas jättemycket pengar i kulturförvaltningen. Cheferna säger att det är kris, att de är desperata. Vi politiker har till november på oss att avgöra vad de ska skära ner på, det är upp till oss att bestämma. Jag tror att alla vi i kulturnämnden, oavsett parti, tycker att kultur är jätteviktigt och vill inte skära i något.

Tre kulturpolitiska förslag från Feministiskt initiativ

Prioritera det fria kulturlivet

Fi vill att minst 1 procent av statens utgifter avsätts till kulturpolitik. I det ska det fria kulturlivet och småskaliga aktörer prioriteras. Fi vill att medlen till det fria kulturlivet ” kraftigt räknas upp”, de föreslår bland annat också att arbetsstipendier ska göras SGI- och pensionsgrundande.

Främja nattliv utan alkohol

Fi få till ett ”restaurang-, klubb-, natt- och nöjesliv för alla som är tillgängligt, heterogent, generationsöverskridande och tryggt.” Framför allt vill de ha ett nattliv som inte är primärt finansierat av alkoholförsäljning, utan i stället utforma stöd till andra nattlivsinitiativ och förlänga öppettider för exempelvis museer, bibliotek, simhallar och kulturhus.

Främja icke-stereotyp porträttering i media

1995 slog FN:s världskonferens för kvinnor fast att kvinnors deltagande och tillgänglighet inom media ska öka, samt att man vill ”främja en balanserad och icke-stereotyp porträttering av kvinnor i media”. Det vill också Fi som bland annat föreslår att kontinuerligt ta fram statistik och jämlikhetsdata.

Så vad kan man göra?

– Det vi gjort senaste åren är att vi osthyvlat, tagit lite från alla, vilket gör att många som jobbar inom kultursektorn mår rätt dåligt. Det är sämre arbetsmiljö på biblioteken och för lite personal, och nu säger förvaltningen att det inte går längre, nu måste vi stänga verksamheter. Och att stänga bibliotek vore en katastrof. Så vi måste få igenom en högre budget hos kommunfullmäktige.

Men om man måste prioritera mellan olika bidragstagare – hur tänker ni?

– Vi har inga sådana prioriteringar. Vi försöker säkra upp så att det finns en mångfald av kulturyttringar, så att många olika aktörer kan verka inom många olika konstriktningar. Sedan är det lätt för SD att säga att vi inte ska ge pengar till West pride, vilket de protesterar mot varje år, det tycker de att vuxna besökare får bekosta på egen hand. Det tycker inte vi, det är viktigt att det får finnas. Även obskyr kultur är viktig, så att vi inte bara får en mittfåra.

ANNONS

Ska kommunen då till exempel lägga pengar på en liten teater som få besöker?

– Ja, det ska den. Till viss del för att verksamheten är viktig för sin egen kulturella skull, men också för vår stad. Kommunen ska stötta all möjlig kultur, både den breda barnkulturen som går ut till alla barn i hela Göteborg, och en liten teater som kanske bara har några få besökare, men ändå har ett värde i sig.

Jörgen Fogelklou: ”Har aldrig varit armlängds avstånd”

Jörgen Fogelklou från Sverigedemokraterna värjer sig lite mot sin tidigare tweet när den kommer på tal, men har inte ändrat sig i sak.

– Det är ingen mänsklig rättighet att bli försörjd som konstnär i Göteborg eller Sverige, det står jag fast vid, men det betyder inte att man tar bort allt verksamhetsstöd. Vi måste ha ett kulturliv som fungerar, som frodas, som är en kreativ smältdegel i Göteborg. Sedan exakt hur stöden ska utformas och vilka de ska gå till, det måste vi titta på.

Hur skulle du vilja att det såg ut?

– Vi har inte landat i det. Nämnden saknar idag 70 miljoner, kanske mer med inflationen. Så vi måste se efter vad nämnden ska göra om vi inte får de pengar som behövs. Vissa saker måste ingå: bibliotek och kultur till barn och unga, det tycker jag nästan är en mänsklig rättighet. Stöd till konstnärer är för mig en självklarhet, men inte exakt vem som ska få det.

ANNONS

Hur skulle SD vilja att stödet fördelades?

– Vi har ett problem i att kulturutövare inte vågar säga att de betyder mer än någon annan, och då får alla i slutändan 50 öre var, för alla tycker att alla är lika viktiga. Det blir inte bra. Vi måste göra rejäla satsningar på vissa områden. Ska vissa konstnärer överleva måste de få merparten och sedan kommer andra inte få något.

Tre kulturpolitiska förslag från Sverigedemokraterna

Stoppa EU från kulturpolitiken

Sverigedemokraterna anser att kulturpolitik är en nationell fråga och vänder sig från förslag från EU som ”syftar till att sudda ut den nationella kulturen till förmån för en konstlad EU-kultur och identitet.”

Lägg ner Världskulturmuseet i Göteborg

I oktober 2021 lade SD fram en motion i riksdagen om att bland annat lägga ner Världskulturmuseet i Göteborg. SD anser att museet är ideologiskt snarare än kunskapsbaserat och vänder sig mot målet att ”bevara mångkulturen eller söka motverka främlingsfientlighet”.

Reformera upphovsrätten

SD vill modernisera upphovsrätten, vilket innebär en hel del avregleringar. Bland annat genom att sänka skyddstiderna för upphovsrätt, avskaffa den så kallade ”kassetskatten”, som infördes på grund av piratkopiering, och utvidga rätten att dela och citera upphovsrättskyddat material.

Hur ska man göra det urvalet?

– Det ska inte vi politiker göra, men vi ska kroka arm med tjänstemännen och kulturutövarna. Det här med armlängds avstånd låter fint, men det har aldrig varit så. Jag tycker att politikerna ska sätta upp ramar kring vad Göteborg vill med sin kultur. Är det Stadsteatern med professionella skådespelare, eller ska vi satsa på dem som vill bli skådespelare? Vi måste bestämma oss för vem vi ska satsa på, och under de kommande fem–tio åren kommer de att få merparten pengarna.

Vilken konst skulle du och SD vilja satsa på då?

– Stadsteatern tycker jag är jätteviktig, även om jag kan tycka att man kan öka sin självförsörjningsgrad en aning. Man kan spela hur experimentell teater som helst, men jag tror att om man satte upp Charles Dickens på julafton skulle fler personer gå dit, och då kan teatern få pengar till andra saker. Vår utgångspunkt är att unga ska få ta del av kultur, äldre ska få ta del av kultur, men är man mitt i livet får man betala för sig och bidra. Självklart är det också viktigast att det i Göteborg är svensk, nordisk, skandinavisk och sen europeisk kultur som man fokuserar på, men det betyder inte att man förbjuder annat.

ANNONS

För enskilda konstnärer kan det väl då vara svårt att fortsätta, om man sysslar med kulturuttryck som inte bär sig kommersiellt?

– Jo, men det är många som har hobbies som man inte tjänar pengar på. Men varför ska kommun och stat betala dig om du inte kan livnära dig på det du gör?

Det har ju hittills varit ett uttryck för att staden tycker att konsten har ett värde i sig?

– Kultur har funnits i alla tider. Hur länge har vi gett ur kulturbidrag? De senaste 100 åren kanske. Att folk sjunger, spelar, uttrycker sig och skapar communities kring olika grejer, det har ju alltid skett. Sedan tycker jag att Konstepidemin och KKV är fantastiska miljöer, de måste vi sponsra på ett eller annat sätt. Men ska vi subventionera stans bästa lägen för teatrar som väldigt få människor besöker? Kanske inte, men de måste ju i så fall ha nya platser. Det är så samhället fungerar tyvärr.

Sakfrågan: Bidrag till konstnärer

I dag består Göteborgs stad huvudsakliga stöd till verksamma konstnärer och författare av:

• 20 kulturstipendier à 30 000 kronor (totalt 600 000 kronor)

• 3 arbetsstipendium för författare à 50 000 kronor (totalt 150 000 kronor)

• Ateljéstöd till drygt 370 enskilda konstnärer om 2,9 miljoner kronor

Stöden kan sökas av yrkesverksamma, vuxna konstnärer, författare, dramatiker eller översättare. Kravet är att man ska ha en konstnärlig utbildning eller minst tre års dokumenterad professionell konstnärlig erfarenhet, vilket innebär att man är eller har varit recenserad, kontrakterad eller representerad i olika konstnärliga sammanhang.

Det råder delade meningar om vem som ska kunna få stöd från staden och på vilka grunder. Den traditionella hållningen är att politikerna ska hålla armlängds avstånd, men till exempel SD har uttryckt att politiken borde få större inflytande över vart pengarna går.

ANNONS