Dramatiskt liv i fokus

ANNONS
|

Fotografen Bengt Wanselius har sammanställt Bergmanutställningen som i en annan version tidigare visats på Nobelmuseet och i Kristianstad och nu kompletterats med ytterligare material, bland annat från inspelningen av Sommaren med Monika. Till grund för arbetet står det Augustprisade praktverk om Ingmar Bergman som Wanselius var redaktör för och som gavs ut 2008.

Han berättar att han och hans kollegor gått igenom uppskattningsvis en halv miljon dokument, skannat in drygt 12000 bilder i databasen och slutligen publicerat 1012 av dem i boken.

- Det var många kill your darlings, säger Bengt Wanselius.

Ingmar Bergman var mycket fotointresserad och arbetade genom åren nära med flera fotografer som fick följa den kreativa processen nära. Allt skulle dokumenteras och han sparade på allt. I utställningen är åtta fotografer representerade i ett tidsspann från fyrtiotalet till det nya millenniet. Även om Ingmar Bergman hade sista ordet i vad som skulle användas blev det sällan konflikter, menar Bengt Wanselius, eftersom Bergman hade en fotografs blick.

ANNONS

Utställningen på Abecita konstmuseum i Borås innehåller bilder från Ingmar Bergmans (1918–2007) tidigare arbeten under 40-talet till de sista under 2000-talet. Dessutom visas Bengt Wanselius dokumentärfilm om tv-inspelningen av Bildmakarna 1999.

Åtta fotografers bilder visas: Bengt Wanselius, Lennart Nilsson, Arne Carlsson, K G Kristoffersson, Per B Adolphson, Bo-Erik Gyberg, Beata Bergström och Louis Huch.

Utställningen pågår till 2 maj.

ANNONS