Domen mot Harvey Weinstein rivs upp

Harvey Weinstein dömdes 2020 för att ha våldtagit två kvinnor – nu rivs domen upp.

ANNONS
|

Våldtäktsdomen mot Harvey Weinstein rivs upp av en domstol i New York, som kräver att rättegången tas om.

Detta då den inte betraktas som korrekt genomförd, rapporterar New York Times.

Domstolen menar bland annat att Weinsteins rättegång kom att handla inte bara om de brott som filmproducenten anklagades för, utan om hans generella beteende under flera decennier.

”Det är ett missbruk av vårt juridiska system att tillåta oprövade anklagelser av ingenting mer än dåligt uppförande, som förstör den åtalades karaktär (Weinsteins), utan att kasta något som helst ljus över det han faktiskt prövas för”, skriver domare Jenny Rivera.

ANNONS

Weinstein anklagades för sexuella trakasserier av över hundra kvinnor, och dömdes 2020 skyldig till att ha förgripit sig på två av dessa.

Rättegången mot Harvey Weinstein, och efterspelet till denna, betraktas generellt som själva katalysatorn till MeToo-rörelsen.

Hur dessa nya uppgifter kommer att påverka Weinstein är för tillfället oklart, då han samtidigt avtjänar en annan våldtäktsdom. 2013 förgrep sig filmbaronen på en kvinna i Beverly Hills, och dömdes 2022 till 16 års fängelse.

LÄS MER:Nya anklagelser mot Harvey Weinstein

LÄS MER:Catherine Breillat är den eviga provokatören

LÄS MER:Weinstein överklagar första våldtäktsdomen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS