Klassikern ”Lady & Lufsen” som alltid visas i Kalle Anka på julafton får nu en varningsskylt av Disney.
Klassikern ”Lady & Lufsen” som alltid visas i Kalle Anka på julafton får nu en varningsskylt av Disney. Bild: Pressbild Disney

Disney varnar för rasistiska stereotyper i sina klassiker

Strömingstjänsten Disney plus lanserades i Sverige i september. Nu lägger man till nya varningar för rasistiska stereotyper i bland annat ”Lady & Lufsen”, ”Dumbo” och ”Aristocats”.

ANNONS
|

Redan i fjol tog jätten Disney fram nya riktlinjer för hur man ska hantera rasistiska stereotyper i sina klassiska filmer. Nu har man uppdaterat sin policy och adderat varningsskyltar i ett antal av sina största klassiker.

LÄS MER:Tv-striden hårdnar – nu kommer Disney till Sverige

”Det här programmet innehåller negativa skildringar och/eller felbehandling av människor och kulturer. Dessa stereotyper var fel då och är fel nu”, skriver man enligt brittiska BBC som var först med att rapportera om detta.

De filmer som försetts med den nya varningen är bland andra ”Dumbo” där sjungande kråkor kan uppfattas som ett rasistiskt inslag, ”Lady och Lufsen” som anses ha många kulturella stereotyper och i ”Djungelboken”. I ”Peter Pan” flaggar Disney för att medlemmar av den amerikanska ursprungsbefolkningen kallas för ”rödskinn”.

ANNONS

På strömningstjänsten Disney plus syns varningen också inför ”Aristocats” där en katt tecknad som en asiatisk stereotyp syns spela trummor med ätpinnar.

LÄS MER:Werner Herzog: Jag lär ut hur man dyrkar lås

LÄS MER:Han orkestrerar musiken till nya Star Wars-serien

Disney har tidigare gjort om exempelvis just ”Lady och Lufsen” där en sång av två siamesiska katter ändrats.

Nu skriver Disney att man hoppas att man genom att peka på stereotyper och rasism kan skapa en debatt som i sin tur kan leda till ett mer inkluderande samhällsklimat.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS