Ovan syns Magnus Carlsson, i färd med att imitera Maria Montazami.
Ovan syns Magnus Carlsson, i färd med att imitera Maria Montazami. Bild: Simon Nilsson Larsson

"Det är ett gift, behovet av att få människor att skratta"

I kväll intar Magnus Carlsson 2lång med humorföreställningen "Bög in box" – där han bereder plats för både Mona Sahlin och Maria Montazami. GP:s Jonathan Bengtsson har intervjuat komikern, som också har varit med i "Gift vid första ögonkastet".

ANNONS
|

Imitationer är en bedräglig, svår sak. Att flytta in i en annan människas strupe och rörelsemönster – och sen vrida till dem bara lite, så att humor uppstår. Magnus Carlsson ser emellertid på saken mycket stillsamt.

– Man behöver bara träna! Det gäller att titta, och liksom inspektera den människa som du vill imitera – hur pratar, rör sig, och framför allt andas personen? Träna själv, men testa också inför andra! menar Carlsson, och låter lite om en bussig fritidspedagog.

Den skånske komikern, som ikväll ställer sig på kvartersscenen 2lång med humorföreställningen "Bög in box", tycks röra sig mot ett specifikt skrå när det gäller imitationer: medelålders kvinnor.

ANNONS

– Jag gillar att imitera Maria Montazami, Mona Sahlin, Lotta Engberg och Gunilla Persson. Det är i alla fall de fyra som dyker upp i showen, säger Carlsson.

Varför imiterar du just medelålderskvinnor?

– Jag började egentligen bara med Lotta Engberg för flera år sedan och sedan blev det kvinnor. Jag gjorde väl det till mig nisch, utan att riktigt tänka på det.

"Man har ju dejtat på väldigt mycket genom åren"

"Bög in box" är nu visserligen betydligt mer än bara imitationer. Främst är det ändå en standupföreställning som handlar om kärlek. Här tar Carlsson sig an breda, på flera vis nästan svullna funderingar över mänsklig samvaro. "Hur ska man kunna hitta den stora kärleken på cyberspace?" och "vad längtar vi egentligen efter?" är bara ett par av de frågor som återfinns i pressmeddelandet.

– Man har ju dejtat på väldigt mycket under åren, och varit med om en hel del, förklarar Carlsson, som 2018 medverkade i Svt-produktionen "Gift vid första ögonkastet".

– Jag och min regissör Adam Gardelin pratade ganska mycket om det här, och om att göra en föreställning om kärlek inom gayvärlden som går lite "utanför boxen".

Hur skulle du säga att föreställningen går utanför boxen?

– Jag blandar in publiken ganska mycket i mina skämt, de är verkligen en del av föreställningen. Sen kommer alla mina imitationer, till exempel då Maria Montazami, med olika typer av kärlekstips. Till sist försöker jag också våga: våga att inte vara rädd för att skämta om saker som är obekväma och känsliga.

ANNONS

"Jag jagar liksom skratt"

Du sysslar främst med saker som handlar om att stå på scen: varför tror du att det finns ett behov av att stå i centrum hos dig?

– Jag vet inte om det finns ett behov. Jag kommer ihåg att jag såg någon humorgrej på TV när jag var liten, och tänkte: det där skulle jag också vilja göra, roa en publik. under mitt liv har jag egentligen hela tiden jagat skratt. När folk skrattar mår jag bra, och då kan jag ge ännu mer. Det låter som en klyscha, men det är nästan lite av ett gift, behovet av att stå på en scen och få människor att skratta.

När insåg du att du var rolig?

– Jag tror jag insåg någonstans när jag var kanske tolv, att jag kunde få människor att skratta när jag ville få dem att skratta.

Till sist: har du lärt dig något om kärlek när du skrivit på denna showen?

– Det är väl någonstans man summerar alltihop – pratar om gift i första ögonkastet – att vara öppen och inte planera kärlek. Och tänka: nu vill jag ha någon, utan det kommer faktiskt när det kommer.

Magnus Carlsson är vad man brukar beteckna som något av en "mångsysslare". Förutom att syssla med humor har han en podd som heter "Utmanarpodden", och han har också skrivit en queerroman som heter "Under broarna".

ANNONS