Författaren och journalisten Mina Dennert blev årets Anna Lindh-pristagare, och hon prisades för sitt arbete mot hat, kränkningar och falska nyheter via Facebook-gruppen #jagär här.
Författaren och journalisten Mina Dennert blev årets Anna Lindh-pristagare, och hon prisades för sitt arbete mot hat, kränkningar och falska nyheter via Facebook-gruppen #jagär här. Bild: Jonatan Fernstrom

Det är dags att börja bete sig rimligt mot varandra

2018 krävs hänsyn, stringens och värdighet i debatten, skriver Johan Lindqvist.

ANNONS
|

Snart kravlar vi oss över i det som blir ett valår. Det är dags att börja bete sig. Förra veckan valde TV 4:s politiske stjärnkommentator Marcus Oscarsson att stänga kommentarsfunktionen på sin Facebook-sida. Anledningen var att bland de 346 000 följarna fanns en procent, Marcus hade räknat på detta, som valde att förpesta sidan och förstöra möjligheterna till rimliga samtal.

Man kan kalla dem troll, foliehattar, fåntrattar eller rentav destruktiva, organiserade sabotörer. På senare tid har även göteborgarna Mina Dennert, som står bakom #jagärhär, och den genomsympatiska Twitter-profilen Ulrika Good utsatts för vedervärdiga drev. Efter att själva enbart ha höjt rösten för lite anständighet.

ANNONS

Just på Twitter blir exemplen allt fler på debattörer, journalister, spindoctors och förtroendevalda som ägnar sig åt poserande, raljant förminskande och mobbing av följare och meningsmotståndare. 2018 krävs hänsyn, stringens och värdighet i debatten. Annars får vi det låga valdeltagande och det förtroendegap vi bäddat för.

ANNONS