Torsten och Wanja Söderbergs pris för 2018 tillkännagavs på Röhsska museet i maj. På söndag är det prisutdelning. Årets pristagare är designern och allkonstnären Brynjar Sigurðarson.
Torsten och Wanja Söderbergs pris för 2018 tillkännagavs på Röhsska museet i maj. På söndag är det prisutdelning. Årets pristagare är designern och allkonstnären Brynjar Sigurðarson. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Designpriset delas ut men utställningen får vänta

På söndag delas Söderbergska designpriset ut till islänningen Brynjar Sigurðarson. En utställning med hans design står klar inne på Röhsska museet, men det dröjer innan allmänheten kan se den.

ANNONS
|

Prisutdelningen av Torsten och Wanja Söderbergs pris på en miljon kronor sker enligt traditionen den 4 november, på Torsten Söderbergs födelsedag. Vanligtvis öppnar en utställning på Röhsska i samband med detta. Men i år blir det inte så. Ombyggnaden av museet har dragit ut på tiden och nu är siktet inställt på en nyinvigning i början av nästa år, ännu har inget datum preciseras.

– Men utställningen är klar så när som på några få föremål, säger museets chef Nina Due.

LÄS MER:Brynjar Sigurðarson får Torsten och Wanja Söderbergs pris

Priset tillkännagavs på Röhsska museet i maj. På söndag sker prisutdelningen vid en ceremoni på Göteborgs universitet, därefter visas utställningen på Röhsska för särskilt inbjudna gäster, medan allmänheten får ge sig till tåls till museets nyinvigning.

ANNONS

– Vi ser fram emot att öppna, vi har fler utställningar som är klara och har även jobbat fram ett nytt program för 2019, säger Nina Due.

Röhsska museet har varit stängt sedan i februari 2017, öppningsdatum har skjutit på framtiden två gånger.

LÄS MER:Röhsska museet stängt året ut

Torsten och Wanja Söderbergs pris, som är världens största designpris vad gäller prissumman, delas ut årligen för att främja konsthantverk och design i Norden. Förra årets pristagare norske ljus- och möbeldesignern Daniel Rybakken ställde ut Göteborgs stadsbibliotek.

ANNONS