Designern Ilse Rohde Jacobsen fotograferad hemma i Hornbæk den 25 mars 2022.
Designern Ilse Rohde Jacobsen fotograferad hemma i Hornbæk den 25 mars 2022. Bild: Bax Lindhardt

Den danska designern Ilse Jacobsen är död – blev 62 år

Designern Ilse Jacobsen har gått bort, efter en tids sjukdom. Den danska modeskaparen blev 62 år. Mest känd är hon för sina stilrena och funktionella gummistövlar med snörning.

ANNONS
|

Ilse Jacobson är död, något den danska tidningen Ekstrabladet var först med att rapportera.

Under söndagen avled entreprenören och ”stöveldrottningen” på sjukhus, uppger hennes företag IJH A/A:

”Det är med stor sorg vi måste meddela att Ilse Rohde Jacobsen har förlorat kampen mot den aggressiva cancer som hon har behandlats för sedan augusti 2021. Ilse somnade lugnt in på sjukhuset igår, den 23 oktober 2022, och var omgiven av sin närmaste familj” skriver de i ett pressmeddelande.

Gummistövlar med snörning

Allra mest känd är Ilse Jabobsen för sina gummistövlar i naturmaterial med snörning där fram – som blivit moderna klassiker. Hon har även designat andra typer av skor, flipflops och en mängd funktionella modekläder, inte minst för utomhusbruk.

ANNONS

Redan 1993 grundade hon det designföretag som bär hennes namn. Det danska märket saluförs som ”inspirerat av den naturliga skönheten i Hornbæk” där designern var bosatt. En idyllisk kustby i nordöstra Sjælland. Ilse Jacobsen filosofi som designer var baserad på ”skandinavisk enkelhet, komfort, elegans och femininitet.”

Designern var också en känd tv-profil i hemlandet. Under flera säsonger medverkade hon i ”Løvens hule”, den danska motsvarigheten till tv-programmet ”Draknästet”, där entreprenörer får presentera sina affärsidéer.

I november förra året diagnostiserades Ilse Jacobsen med en aggressiv form av lymfomcancer. Då tog hon en paus från sitt arbete och fokuserade helt på sin behandling.

En tuff cellgiftsbehandling

I en intervju i danska magasinet Nord skildrar hon hur cellgifterna tagit på hennes krafter.

– I mina ögon är det rena råttgiftet, sa hon då bland annat.

Under behandlingen drabbades hon av 20 kilos viktnedgång och andra svåra biverkningar.

– Det har varit svårt för vänner och familj att se mig så här, eftersom de är vana vid att betrakta mig som den starka, kommenterade Ilsa Jacobsen sin dåvarande situation i Magasin Nord.

Familjen uttrycker, enligt Ekstrabladet, sin tacksamhet över de insatser som personalen gjort på de båda sjukhus där Ilse Jacobsen behandlats.

ANNONS

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS