De gör musikal om psykisk ohälsa

På onsdag är det premiär för "Närmare kanten", en nyskriven svensk musikal om psykisk ohälsa. Relationsdramat är ett unikt samarbete mellan kompositörer, studenter på Artistens musikalprogram och amatörer med erfarenhet av psykiatrin.

ANNONS
|

När vi kommer in i Jacobsonteatern, Artistens egen scen, möts vi av laddade scener. "Närmare kanten" är ett familjedrama som bottnar i psykisk ohälsa, och i centrum står den unga Jonna (Karoline Dons) som just förlovat sig med Gabriel (David Lindell)

Paret har flyttat i hop i en egen lägenhet, därav alla flyttkartongerna på scenen. Jonna är lättad över att inte lägre bo hemma hos sin mamma, som periodvis inte mår så bra och tvingas uppsöka psykakuten. Pappan är sedan länge ute ur bilden, och ytterligare en mörk familjehemlighet uppdagas ungefär halvvägs in i musikalen.

"En stor utmaning"

LÄS MER:Ruby Empress skriver om psykisk ohälsa

Mamman spelas av Irina Sirén från stiftelsen Gyllenkroken som är mötesplats för människor med psykisk ohälsa i Göteborg och deras anhöriga.

ANNONS

– Det har varit en stor utmaning för mig, säger hon i en paus i de intensiva repetitionerna.

– Men jag höll på lite med teater på 1990-talet, så musikal lät lockande.

Roligast för henne har varit mötet med studenterna på musikalprogrammet, musikerna och alla andra medarbetare på och bakom scenen.

– De är så proffsiga. Det är kul att få ett sådant motstånd.

Karoline Dons, som spelar huvudrollen som Jonna, uppskattar i sin tur att få jobba med de medverkande amatörerna, med sin mer direkta stil.

– För mig, som annars fokuserar så mycket på teknik och olika mål, är det skönt att se hur de liksom bara är.

Vill väcka känslor

Hon hoppas att musikalen, med sitt tema, ska väcka känslor hos publiken:

– Så att vi kan prata mer om psykisk ohälsa. För det är något som vi måste prata om, för att inte döma ut någon annan som människa innan vi vet mer.

LÄS MER:Tuva Novotny vill få oss att prata om psykisk ohälsa

Mirella Hetekivi står även hon på scenen, som en i gruppen från Gyllenkroken.

–"Närmare kanten" är en otroligt viktig berättelse, tycker hon.

– Psykisk ohälsa finns överallt. Det är inte bara något som drabbar andra, utan något som de allra flesta av oss går igenom någon gång i livet.

ANNONS

"Lite av ett vansinnesprojekt"

Musiken, komponerad av Martin Schaub och Patrick Rydman, är suggestiv, sången stark och full av nerv. Just idag sitter kapellmästaren Daniel Lindén ensam vid pianot.

– Men vid premiären får han sällskap av en hel orkester på scen: förutom piano även trummor, gitarr, bas, cello och något vi kallar multiblås, berättar sångpedagogen Nina Norblad som ansvarar för musikalprogrammet på Högskolan för scen och musik.

– Vi är oerhört glada över att ha fått till ett nyskrivet verk, konstaterar hon och får medhåll av kompositören Patrick Rydman:

– Det har varit fantastiskt! Det här samarbetet har vidgat våra vyer. Även om det är omfattande, ja lite av ett vansinnesprojekt, så har det gått över förväntan.

En helt nyskriven roll

Natasja Jean-Charles, som spelar Jonnas bästa kompis Wilma, låter lika lyrisk:

– Mest spännande för mig är att musikalen är nyskriven. Det är inte ofta du får chansen att ta dig an en helt ny roll, utan att snegla på någon föregångare, och forma den fritt efter ditt eget huvud.

"Jag hörde rösterna och vingslagen

såg änglarna som slogs där för vår skull

Jag ville vara stark

jag föll omkull"

sjunger Karoline Dons i låten "Askan av min själ" som ligger på Spotify, och fortsätter:

ANNONS

"Bädda in mig

i en ask av bomull

du får tillstånd

jag vet du vill mig väl..."

Stiftelsen Gyllenkroken är initiativtagare till musikalen, och bekostar produktionen via medel från Arvsfonden.

Närmare kanten

Vad: en nyskriven svensk musikal om psykisk ohälsa.

Hur: framförs av studenter från musikalprogrammet på Högskolan för scen och musik tillsammans med deltagare från stiftelsen Gyllenkroken och en orkester. För musik och text svarar Martin Schaub och Patrick Rydman. Manus är skrivet av Mattias Palm.

När: får urpremiär den 13 februari på Jacobsonteatern på Artisten.

Websida och blogg: http://musicalbridges.se

ANNONS