Jenny Högström: De drar ner brallorna på Tidöpartierna

I Lyrikvännen presenterar Athena Farrokhzad, Burcu Sahin och Merima Dizdarević en svavelosande dikt som gör ner Tidöpartierna och proklamerar en ny världsordning. Jenny Högström läser den i ljuset av regeringens och SD:s Återvändarcenter.

ANNONS

Samtidigt som regeringen och sverigedemokraterna på en ekande folktom pressträff lanserar sin senaste satsning med ”Återvändarcenter” för asylsökanden som har fått avslag öppnar jag senaste numret av tidskriften Lyrikvännen (3/2023).

Det är sällan poesitidskrifter lyckas tränga igenom mediebruset – men den här gången har man lyckats. I detta nummer lanseras nämligen nyskrivna ”Ööööverenskommelse för Sverige” av ”Poeterna på Tidö slott”.

Det är en tolv sidor lång, vanvördig och flådigt bildsatt dikt signerad poeterna Athena Farrokhzad, Burcu Sahin och Merima Dizdarević, och de har en uppenbart samhällsomstörtande agenda.

De har besökt Tidö slott där Tidöpartierna M, SD, KD och L beseglade sitt avtal – och där dessa tre poeter nu beseglar sitt.

ANNONS

”Ööööverenskommelse för Sverige” läser jag som ett slags motdikt till Tidöavtalet – eller ska jag kalla det motgift. En besvärjelse är det i vart fall. Och ett hätskt och emellanåt mycket (!) grovkornigt angrepp mot allt vad Tidöpartierna och deras politik innebär.

Om det är bra eller dåligt kan jag inte svara på, men poeterna har högst sannolikt haft roligt:

”Ärade poeter i denna missmodiga och förtjusande församling! Vi har samlats här för att dra upp riktlinjerna för vår framtid. För att inte låta det som är ligga i våra fienders falska händer.”

Poeterna på Tidö slotts tourettes för in knulleriet i den politiska diskursen: ”Armlängds avstånd ska respekteras, såvida inte armen redan är på väg upp genom analkanalen.”

Tidöpoeterna omfamnar även den rasistiska idén om folkutbyte, och vill påskynda ett sådant: ”Samtliga fascister ska bytas ut mot hajjis och papperslösa migrantarbetares avkommor.” Och till Irene Svenonius har de bara ett förslag: ”Brinn i helvetet!”

Genom niddikt, glåpord och humor kan man dra ner brallorna på sina motståndare.

Tveksamt om några Tidölagare kommer läsa dikten och ta emot spottloskorna i ansiktet, tyvärr.

Det är även uppenbart att innebörden i Warsan Shires dikt ”Hem” inte gått upp för ingenjörerna bakom framtida Återvändarcenter: ”Du lämnar bara ditt hem om hemmet inte tillåter dig att vara kvar.”

ANNONS

Eller vill de kanske upprätta ett Återvändarcenter på en ö i Medelhavet?

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Poeter skriver nytt Tidöavtal

LÄS MER:Recension: ”Åsnans år” av Athena Farrokhzad

LÄS MER:Till mina vänner i Malmö sa jag ”Göteborg brinner”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS