Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Danska parodin på norska succéserien har setts av miljoner

Den norska ungdomsserien "Skam" har tagit svenskarna med storm sedan SVT Play-premiären i början av december. Även danskarna har förälskat sig i det hyllade tonårsdramat. Nu har en dansk parodi snabbt fått över två miljoner visningar på Facebook.

Nyligen blev det klart att den norska succéserien "Skam" får en fjärde säsong. Ungdomsserien har hyllats för sin skildring av en grupp norska gymnasieungdomars vardagsliv.

LÄS OCKSÅ: Skam tar unga på allvar

Efter att ha haft premiär i resten av Skandinavien har såväl svenskar som danskar fått upp ögonen för norsk tonårsslang och blivit nyfikna på norrmännens studenttradition "russebuss".

Skämtar om rika norrmän

Den danska tv-kanalen DR3 har gjort en parodi på "Skam", som i rasande fart har lyckats få över två miljoner visningar på Facebook. Det 45 sekunder långa filmklippet är en tydlig blinkning till den norska succén.

LÄS OCKSÅ: Därför älskar vi Noora

I klippet är de norska ungdomarna konstant klädda i lusekoftor och vantar. Ofta dessutom med längdskidor på fötterna. Med jämna mellanrum lyckas karaktärerna dessutom nämna hur rika de är och att deras föräldrar äger oljeplattformar. 

"Det är en parodi på Norge"

Lasse From Jonassen är redaktör på DR3:s sociala medier-redaktion, som ligger bakom parodin. Han berättar i en intervju med norska Dagbladet att han inte hade förväntat sig en sådan massiv respons på klippet och att den verkar tilltala både norrmän och danskar. Till och med folk som inte har sett originalserien verkar gilla parodin, menar han.

– Det är inte nödvändigt att ha sett serien för att fatta skämten. Det är en parodi på Norge, eftersom alla har skidor på sig och går runt i stickad tröja och vantar, säger Lasse From Jonassen i intervjun.  

Han tillägger också att Skam-universumet redan är relativt karikatyrartat, så parodin var därmed ganska enkel att få till. Lasse From Jonassen kan inte minnas att en norsk tv-serie någonsin har fått samma genomslag i Danmark tidigare.

– Det är unikt hur serien slår an tvärs över landsgränserna. Den har ju även fångat svenskarnas intresse.