Daniel Radcliffe om relationen till JK Rowling: ”Det gör mig väldigt ledsen”

JK Rowlings uttalanden om transpersoner har fått flera skådespelare i Harry Potter-filmerna att vända sig mot författaren, bland annat Daniel Radcliffe. Nu ger Radcliffe fler detaljer om sin relation till Rowling, i en intervju med The Atlantic.

ANNONS
|

Den sjätte juni 2020 gjorde JK Rowling någonting som skulle visa sig få stor betydelse. Hon retweetade en artikel med rubriken: ”Att skapa en mer jämlik värld för människor som menstruerar”.

Till denna tweet skrev författaren: ””Människor som menstruerar”, jag är säker på att det finns ett ord för detta. Någon snälla hjälp mig. Kvunnor? Kvimbar? Kvonnor?”

Frasen ”människor som menstruerar” används idag som ett inkluderande begrepp. Det syftar till att även transmän och icke-binära personer (som ej ställer sig till något kön) kan ha mens. Inte endast de som betraktar sig som kvinnor.

Vilket Rowling tycktes reagera på. Författaren fortsatte sedan sin kritik i en lång rad tweets, där hon bland annat skrev: ”Jag respekterar varenda transpersons rätt att leva på det vis som känns rätt och bekvämt för dem. Jag skulle demonstrera med dig om du diskriminerades för att du var trans. På samma gång har mitt liv formats av att jag är kvinna”

ANNONS

Ett senare inlägg löd:

”Jag känner och älskar transpersoner, men att radera konceptet ”kön” tar bort vår förmåga att meningsfullt diskutera deras liv”

En vecka senare publicerade författaren även en essä på sin hemsida, med rubriken ”JK Rowling skriver om anledningen till varför hon uttalar sig om kön och genusfrågor”.

"Det gör mig väldigt ledsen”

Sedan detta har mycket hänt. Skådespelarna Radcliffe, Emma Watson och Rupert Grint har vänt sig mot Rowling, Radcliffe genom ett särskilt långt uttalande.

Framstående röster inom hbtq-rörelsen har fördömt hennes ord. Rolling Stone har kallat författaren ”en av de hårdast arbetande transfoberna på hela internet”.

I en intervju med tidningen The Atlantic avslöjar nu Daniel Radcliffe att han inte har talat med Rowling på fyra år.

”Det gör mig väldigt ledsen, för jag tänker på människan som jag möte och jobbade med, och den värld som hon skapade – och allt det där känns så djupt empatiskt”.

Radcliffe säger också följande om kopplingen mellan transpersoner och ”Harry Potter”:

”Många människor har hittat tröst i de här böckerna och filmerna, människor som försökte hantera undantryckta eller gömda känslor, människor som levde med hemligheter och hade förnekats av sina familjer”.

ANNONS

Skådespelaren berör till sist även sitt uttalande från 2020.

”Jag ville försöka hjälpa människorna som drabbades negativt av hennes (Rowlings) kommentarer. Och för att verkligen understryka: de är hennes åsikter, och de delas inte av andra som är kopplade till Harry Potter-världen”.

LÄS MER:JK Rowling skriver om julegris

LÄS MER:Sanningen bakom pseudonymen JK Rowling

LÄS MER:Nya könslagen – extremism eller mesig kompromiss?

LÄS MER:J K Rowling: Grip mig om jag begått hatbrott

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS