Nu börjar Alec Baldwins rättegång efter ”Rust”-skjutningen

Skådespelaren Alec Bladwin åtalas för vållande till annans död efter att ha skjutit med ett osäkrat vapen på inspelningen av filmen ”Rust” i oktober 2021. Filmfotografen Halyna Hutchins och regissören Joel Souza träffades, och Hutchins avled av sina skador. Nu inleds rättegången.

ANNONS
|

Den tragiska händelsen inträffade i oktober 2021, då inspelningen av westernfilmen ”Rust” pågick i New Mexico.

Enligt vittnesuppgifter ska Alec Baldwin ha riktat ett vapen mot filmens fotograf Halyna Hutchins, 42. Vapnet avfyrades – enligt Baldwin av misstag – och skottet dödade Hutchins och skadade filmens regissör Joel Souza.

Hannah Gutierrez-Reed, 24, som var vapenansvarig under filminspelningen har dömts för vållande till annans död. Nu ställs Alec Baldwin inför rätta under samma brottsrubricering.

Här är en tidslinje över ”Rust”-skjutningen och dess följder

Stillbild från polisens videodokumentation från den 21 oktober.
Stillbild från polisens videodokumentation från den 21 oktober. Bild: AP

21 oktober 2021

Westernfilmen ”Rust”, med Alec Baldwin som producent och huvudrollsinnehavare, är inne på sin tolfte inspelningsdag på Bonanza Creek ranch utanför Santa Fe i New Mexico.

ANNONS

Dagen har föregåtts av konflikter om arbetsvillkoren och säkerhetstänket i produktionen. Bland annat har vapen som skulle varit säkra visat sig innehålla skarp ammunition. På grund av detta har flera ur teamet sagt upp sig i protest och ägnar sin sista dag åt att packa ihop sin utrustning.

Under en paus får delar av det kvarvarande inspelningsteamet skjuta prick med rekvisitavapnen, varav ett var en riktig revolver.

Därefter inleds en repetition av en skottlossningsscen. Medan Halyna Hutchins, Joel Souza och b-fotografen Reid Russell står böjda över en monitor tar Alec Baldwin emot ett vapen från regiassistenten David Halls, vilket han i sin tur fått från Hannah Gutierrez-Reed som ansvarade för vapnen under inspelningen.

Baldwin demonstrerar för teamet hur han tänkt dra sitt vapen i en planerad bild då vapnet skulle riktas direkt mot kameran. Senare hävdar han att han inte rörde avtryckaren, men vapnet avfyras. Kulan går igenom Halyna Hutchins bröstkorg och träffar sedan Joel Souza i axeln. En ambulanshelikopter för Hutchins till sjukhus där hon senare avlider.

Polis inleder en brottsplatsundersökning och förhör med de närvarande i teamet. Inspelningen pausas på obestämd tid.

22 oktober 2021

Alec Baldwin skriver på X: ”Ord kan inte förmedla chocken och sorgen över den tragiska händelsen som tog Halyna Hutchins liv. [...] Jag samarbetar med polisen fullt ut för att klarlägga hur det här kunde ske och jag stöttar hennes man och familj.”

ANNONS

Myndigheterna i Santa Fe utfärdar husrannsakningsorder för inspelningsplatsen och diverse teknik.

Flygfoto av Bonanza Creek ranch två dagar efter att Halyna Hutchins blev skjuten. Skottlossningsscenen skulle ha ägt rum i anslutning till den gamla kyrkan. Bonanza city är en så kallad spökstad som grundades år 1880 då guld- och silverfyndigheter upptäckts i området. Staden övergavs redan i början av 1900-talet.
Flygfoto av Bonanza Creek ranch två dagar efter att Halyna Hutchins blev skjuten. Skottlossningsscenen skulle ha ägt rum i anslutning till den gamla kyrkan. Bonanza city är en så kallad spökstad som grundades år 1880 då guld- och silverfyndigheter upptäckts i området. Staden övergavs redan i början av 1900-talet. Bild: Jae C. Hong

28 oktober 2021

David Halls anlitar försvarsadvokaten Lisa Torraco, Hannah Gutierrez-Reed anlitar före detta åklagaren Jason Bowles för sitt försvar.

3 november 2021

Jason Bowles hävdar i en tv-intervju att skjutningen orsakades av ett medvetet sabotage och hänvisar till de missnöjda filmarbetarna som sagt upp sig i protest. Den teorin avfärdas en vecka senare av åklagaren i fallet, med orden: ”Försvarsadvokaterna har inte tillgång till samma information som vi.”

14 januari 2022

Alec Baldwins mobiltelefon tas i beslag.

20 april 2022

New Mexicos arbetsmiljöverk utfärdar böter på drygt 136 000 dollar till produktionsbolaget Rust Movie Productions, eftersom David Halls lämnat över vapnet till Baldwin utan att först ha säkerställt att det var oladdat. Detta trots att han bevittnat två tidigare incidenter på inspelningen där vapen avlossats av misstag.

5 oktober 2022

Halyna Hutchins familj når förlikning i en civilrättslig stämning riktad mot produktionsbolaget.

Hennes make Matthew Hutchins säger i ett uttalande: ”Jag är inte intresserad av att skuldbelägga produktionen eller Alec Baldwin. Vi anser alla att Halynas död var en tragisk olyckshändelse.”

ANNONS
Vänner och kollegor samlades för en minnesstund för Halyna Hutchins i Burbank, Kalifornien, tre dagar efter hennes död. Hon föddes Halyna Anatoliivna Androsovytj i Horodets i Zjytomyr oblast, Ukraina, och var en framgångsrik bildjournalist och filmfotograf.
Vänner och kollegor samlades för en minnesstund för Halyna Hutchins i Burbank, Kalifornien, tre dagar efter hennes död. Hon föddes Halyna Anatoliivna Androsovytj i Horodets i Zjytomyr oblast, Ukraina, och var en framgångsrik bildjournalist och filmfotograf. Bild: Chris Pizzello

31 januari 2023

Alec Baldwin och Hannah Gutierrez-Reed åtalas för vållande till annan död.

31 mars 2023

David Halls erkänner sig, efter överenskommelse med åklagaren, skyldig till oaktsamhet med dödligt vapen och tilldöms sex månaders villkorlig dom, 500 dollar i böter och 24 timmar samhällstjänst.

20 april 2023

Åtalet mot Alec Baldwin läggs ner. Åklagarna Kari Morrissey och Jason Lewis menar att det handlar om tidspress efter att nya bevis tillkommit, och att åtalet kan komma att tas upp igen.

Samma dag återupptas inspelningen av ”Rust” i Montana, nu med Hutchins make som medproducent och Bianca Cline som ny fotograf.

22 juni 2023

Hannah Gutierrez-Reed åtalas för bevisförvanskning då hon misstänks ha försökt gömma droger för polisen som undersökte brottsplatsen.

9 augusti 2023

Gutierrez-Reed förklarar sig oskyldig till båda åtalspunkterna. Samtidigt visar FBI:s undersökning av vapnet som dödade Hutchins att det endast kan ha avfyrats genom att någon pressat in avtryckaren, vilket Baldwin tidigare nekat till.

ANNONS

19 januari 2024

Baldwin åtalas återigen för vållande till annans död. Han förklarar sig oskyldig.

21 februari 2024

Rättegången mot Gutierrez-Reed inleds i New Mexico.

Hannah Gutierrez-Reed är styvdotter till en välkänd vapenexpert i Hollywood, Thell Reed.
Hannah Gutierrez-Reed är styvdotter till en välkänd vapenexpert i Hollywood, Thell Reed. Bild: Luis Sánchez Saturno

6 mars 2024

Hannah Gutierrez-Reed döms för åtalspunkten vållande till annans död, men frias för bevisförvanskning. Domen fastställs senare till fängelse i 18 månader.

”Du var den som gjorde ett säkert vapen till ett dödligt vapen. Om det inte var för dig skulle Halyna Hutchins vara vid liv, en make skulle ha sin fru och en liten pojke skulle ha sin mamma kvar”, sa domaren Mary Marlowe Sommer.

14 maj 2024

Gutierrez-Reed överklagar domen.

8 juli 2024

Under måndagen, dagen innan rättegången mot Alec Baldwin inleds i New Mexico, beslutar domaren att Baldwin enbart ska prövas som skådespelare och inte medproducent till filmen. Ett bakslag för åklagarsidan som menar att Alec Baldwin haft ett särskilt ansvar just i rollen som medproducent för de brister i arbetsmiljön i som de kopplar samman med dödsskjutningen.

ANNONS

9 juli 2024

Rättegången som ska avgöra Alec Baldwins eventuella skuld i Halyna Hutchins död inleds den 9 juli i New Mexico med val av jury. Rättegången väntas pågå i tio dagar.

Baldwin har tidigare förklarat sig oskyldig till vållande till annans död. Nu riskerar han upp till arton månaders fängelse.

Samtidigt har marknadsföringen av ”Rust” inletts. De första bilderna släpptes i januari, men filmens kommande premiär riskerar att överskuggas helt av den pågående rättsprocessen.

LÄS MER:Alec Baldwin åtalas för dråp

LÄS MER:Alec Baldwin nekar till brott

LÄS MER:Filmfotograf dog – vapenansvarig döms

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS