Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magnus Gunnarsson gör gärna det oväntade. ”Det finns ett uttryck att man ska gå hem när festen är som bäst. Egentligen gillar jag inte den klyschan alls, men nu sitter jag och tänker lite så ändå.

Därför säljer göteborgske krogkungen allt

Magnus Gunnarsson har försökt sluta länge. Nu ska det ske. Med en överdådig fest säger han hej då till Magnus och Magnus, Backyard, Bara Magnus ... ja, hela krogsvängen. Nästan.

”Jag är ledsen men jag vet faktiskt ingenting, han älskar att överraska folk ... och gud ska veta att han är bra på det” blir svaret när jag försöker fiska i vad som ska hända på jättefesten Psykos på Världskulturmuseet i Göteborg på lördag.

”Han” är Magnus Gunnarsson, Göteborgsprofilen som tillsammans med Magnus Plantén startade Magnus och Magnus (även känt som M2) 1998. Det blev startskottet för Magasinsgatans resa, från bakgata till dagens position som ett av stans hetaste restaurangstråk.

– Jag är kock i grunden, men var ganska trött på slitet i köket. I Göteborg fanns ingen konceptkrog på det sätt som jag ville ha, så vi byggde om det här i orientalisk stil, lite konstigt med loft och sånt och serverade gourmetmat med fasta menyer. Det var nog ganska suspekt för folk, säger Magnus Gunnarsson och ser påtagligt nöjd ut.

Att prata med Magnus Gunnarsson är en flytande upplevelse. Hans tankar vindlar sig fram, årtal har han dålig koll på, eller vem som egentligen gjorde vad och varför.

Det blir tydligt att han har haft väldigt roligt och att han har jobbat extremt mycket.

– Telefonen ringer hela tiden, det har varit jobb 24 timmar om dygnet och det har ju inte gått så bra när det gäller mina förhållanden. Jag har haft tre långa förhållanden och idag umgås vi som vänner, men jag förstår att de inte orkade, säger han.

Läs mer: Sjunger megahiten igen efter tio år

Magnus Plantén hoppade av ganska omgående och sedan dess har Magnus Gunnarsson varit navet i verksamheten. Han berättar fnissande om några av alla galna teman som klubben Backyard har haft genom åren.

Det har varit Eyes wide shut-tema med maskerade gäster och Mad Max-tema med brinnande bilar. Och så en hel del kända gäster som passerat revy.

– Vad hette han i 24? Kiefer Sutherland, ja. Han gjorde film i Trollhättan och var här inne nästan varje dag i en månads tid. Han blev som en familjemedlem.

Gästerna har förväntat sig att finna Magnus Gunnarsson i baren, glad och pratsam. Och han har ställt upp.

– Man får inte vara sur. Det tär på en under 15 år. Ibland har jag fått gå ut och skrika på gården och så in och vara glad kexchoklad igen.

Det visar sig att han har velat sälja verksamheten i fem-sex år, men att det först nu har blivit av. I månadsskiftet tar Misho Angelovski över hela klabbet. Klubben Bara Magnus byggs om och kommer att byta namn, medan restaurangen åtminstone till en början drivs vidare med bibehållet namn och koncept.

Magnus Gunnarsson, då? Han ska på retreat och sitta tyst med munkar på Sri Lanka, något hans förra fru fick med honom på för ett antal år sedan. Där fann han ett lugn som han gärna återvänder till.

Sedan då?

– Jag vet inte, det är väldigt många bollar i luften. Jag har redan tolv projekt på gång på kontoret. Det kommer inte bli någon ny krogverksamhet, men jag kommer att jobba mycket på andra sätt inom vin- och restaurangvärlden.

Först blir det dock en rejäl avskedsfest, i kombination med klubben Backyards 15-årsfirande. Tre rum med olika musik, dj:ar från alla år, gästartister, sideshower och givetvis en superhemlig överraskning signerad Magnus Gunnarsson.

– Dessutom ska jag dj:a lite med min son, vi heter Father and son. Sedan ska jag inte göra så mycket, faktiskt, gå runt och njuta och umgås och försöka att inte tacka ja till för många drinkar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.