Cuomo-skandalen avslöjar politikens varumärkefiering

New Yorks guvernör Andrew Cuomo idoliserades för sina hårda tag mot pandemin och sexuellt våld. Sedan blev han avsatt – på grund av sexuella trakasserier. Kira Josefsson skriver från New York om hur skandalen lär oss att se bortom politiska varumärkesstrategier.

ANNONS
|

När pandemin lade New York för sina fötter blev statens guvernör Andew Cuomos dagliga presskonferenser en fast punkt i tillvaron för många som kände sig förskräckta av den dödliga farsen i Washington. Äntligen någon som tog kontroll!

Det var en lättnad med erotiska undertoner: fansen kallade sig för ”Cuomosexuals”.

Den första törnen mot idolbilden kom i januari 2021, då det uppdagades att hans administration fifflat med siffrorna för att dölja åtminstone hälften av alla dödsfall på statens ålderdomshem.

Men det som till sist fällde Cuomo var den övergreppskultur som hade frodats i hans administration. Sju dagar efter justitiekanslerns rapport, som fastställde att guvernören utsatt elva kvinnor för sexuella trakasserier, avgick han i förra veckan.

ANNONS

LÄS MER:Polisanmälan inlämnad mot Cuomo

Cuomo omgav sig alltså av kvinnor och gays, och justitiekanslerns rapport visar att många av dem hjälpte honom att upprätthålla fasaden medan de interna trakasserierna fortgick

Ironiskt nog var Cuomos beundrare influerade inte bara av hans pandemiska handlingskraft, utan också av den bild han kultiverat av sig själv som en förkämpe för kvinnor och homosexuella. Under Cuomos styre infördes till exempel stärkta lagar mot sexuella trakasserier i arbetslivet. Han var också nära allierad med Time’s Up, en #MeToo-inspirerad organisation för kvinnors rättigheter som grundades 2018, samt Human Rights Campaign (HRC), en av USA:s största HBTQ-organisationer.

Cuomo omgav sig alltså av feminister och gays, och justitiekanslerns rapport visar att många av dem hjälpte honom att upprätthålla fasaden medan de interna trakasserierna fortgick. Både HRC:s president Alphonso David och Time’s Up:s ledare Roberta Kaplan bjöds in för att konsultera administrationen kring en artikel som var tänkt att underminera en av de kvinnor som anklagat guvernören.

Kaplan har nu avgått. HRC och Time’s Up har bett om ursäkt. Alltmedan den senares styrelsemedlem Hilary Rosen hävdade att Kaplan endast gjort sitt jobb: att agera rådgivare till en politiker.

Den senaste veckan har många påpekat att det var långt ifrån en hemlighet att Andrew Cuomo inte var en behaglig person. ”Han är lagd åt det tyranniska hållet”, sa en anonym demokratisk politiker i en intervju med New Yorker förra året. ”Men det är också vad folk vill ha i en kris.”

ANNONS

I en av sommarens mest omtalade nordamerikanska böcker, ”Let the Record Show: A Political History of ACT UP New York, 1987-1993” undersöker Sarah Schulman ledarskap under en annan folkhälsokris: AIDS-epidemin. Boken är en sammanställning av intervjuer med veteraner från ACT UP, den aktivistgrupp som revolutionerade samhällets relation till hiv och aids.

Schulman, själv medlem under dessa år, fokuserar bland annat på skillnaden mellan att verka inom ramarna för makten, och att verka utanför den. ACT UP gjorde både och, genom den så kallade ”inside/outside”-taktiken. Många av de som intervjuas menar att detta var källan både till organisationens framgång och fall.

”Han är lagd åt det tyranniska hållet”, sa en anonym demokratisk politiker i en intervju med New Yorker förra året. ”Men det är också vad folk vill ha i en kris.”

LÄS MER:Andrew Cuomos avgång – ett tungt fall för Demokraterna

Den ideologiska kärnan av ACT UP:s strategi var att de utsatta själva måste vara experter på sin situation, och skapa lösningar utifrån denna expertis. ”Inside”-gruppen (Treatment and Data, som kallades T+D) presenterade dessa förslag för politiker och läkemedelsföretag, som de kultiverat goda relationer till. När dessa makthavare sedan allt som oftast sa nej mobiliserade den större organisationen (”outside”) demonstrationer som var aggressiva på ett sätt som de med relationer till makten aldrig hade kunnat vara. Ofta gav makten till sist vika.

Dessa direkta aktioner drog inspiration från medborgarrättsrörelsen i det att de iscensatte den värld man ville se. Där segregationens motkämpar temporärt tvångsintegrerade bussar och lunchkaféer stormade ACT UP en katolsk mässa på Manhattan, vilket placerade personer med aids mitt i Guds hus och framför den biskop som inte ville låtsas om att de existerade.

ANNONS

ACT UP nådde stora framgångar på detta sätt, fram till 1993 då ”inside”-gruppen T+D bröt sig ut efter en konflikt kring deras allt närmare relation till makten och det som andra såg som deras fokus på egen access till ny medicin.

Kanske finns en parallell här till den samtida ”girl boss”-ideologin som säger att kvinnor vid makten är bra för alla kvinnor – oberoende av vad de gör eller vem de allierar sig med.

En motsatt filosofi uttrycks av T+D-medlemmen David Kirschenbaum, som inte följde med vid splittringen. ”Jag tänkte alltid att man skulle arbeta för den svagaste länken i varje kedja för att få ut mest för alla.” Sarah Schulman påpekar att dagens hiv-mediciner möjliggör ett långt hälsosamt liv – för den som har sjukförsäkring. Hiv-aids är fortsatt en livshotande pandemi för världens fattiga.

I sin ursäkt efter skandalen skrev Time’s Up:s president att organisationens arbete vilar på grunden som lagts av tidigare grupper, som letts av de som är som mest utsatta för orättvisorna de kämpar mot. Men ett öppet brev från 135 hundra överlevare av sexuella trakasserier gjorde det dock klart att Time’s Up är alltför djupt ”inside” maktens korridorer för att i någon verklig mening kunna följa i dessa fotspår. Historien och samtiden är full av exempel som stöder det gamla ordspråket att makt korrumperar. Samtidigt är det sant att en social rörelse som inte söker makt inte kommer någonvart.

ANNONS

Men i en tid där politiska slagord har så stor genomslagskraft att till och med en välkänd tyrann som Cuomo kan gömma sig bakom dem påminns vi om att vi måste se bortom varumärkesstrategier och istället fråga vilken slags värld politiska aktörer mejslar fram i sina dagliga aktiviteter. Det är dessa vardagliga handlingar som bygger framtiden.

LÄS MER:”Allt vi kan göra är att ta ett djupt andetag och vänta”

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS