"Vi spekulerar i nuläget inte gärna kring vad som skulle kunna hända när det gäller Bokmässan i Göteborg i september, utan vi följer detta dag för dag" säger mässansvariga Frida Edman.
"Vi spekulerar i nuläget inte gärna kring vad som skulle kunna hända när det gäller Bokmässan i Göteborg i september, utan vi följer detta dag för dag" säger mässansvariga Frida Edman. Bild: Thomas Johansson

Coronaviruset stoppar europeiska bokmässor – så påverkas Bokmässan i Göteborg

Bokmässorn i Paris, London och Leipzig har ställts in, och mässan i Bologna flyttas fram. Coronaviruset har ritat om den europeiska bokkartan och Bokmässan i Göteborg tar noga del av händelseförloppet.
– Vi följer utvecklingen dag för dag, och har kontinuerlig kontakt med chefer på andra bokmässor, säger mässansvariga Frida Edman.

ANNONS
|

Bokmässan i Paris, som skulle ägt rum 20-23 mars, har ställts in, sedan den franska regeringen beslutat att ställa in alla evenemang med fler än 5000 besökare för att förhindra ytterligare spridning av coronaviruset.

På tisdagen fattade även ledningen för den Bokmässan i Leipzig beslutet att ställa in. På sin hemsida skriver de att de väntar sig 280 000 besökare och därför omöjligt kan leva upp till myndigheternas krav om att alla deltagare ska avkrävas besked om de har besökt något av de utpekade riskområdena, som Iran eller Italien, eller varit i kontakt med någon som varit där.

Osäkerheten kring Bokmässan i London, som är tänkt att öppna 10 mars, var länge stor. Tongivande förlag som Simon & Schuster, Macmillan och Penguin random house, Harper collins och Hachette i USA meddelade att de, på grund av corona-virusets spridningsrisk, hoppade över den för branschen viktiga mässan i London i år.

ANNONS

Även det svenska förlaget Bonnier ställde in sin planerade medverkan i London. "Vi månar om våra anställdas hälsa och trygghet och efter de senaste dagarnas avbokningar så har också årets mässa förlorat i värde." skrev förlagets administrative chef Tomas Thoruus i måndags i ett mejl till Kulturnytt i P1.

Två dagar senare meddelade ledningen för Bokmässan i London att evenemanget ställs in.

På Bokmässan i Göteborg berättar mässansvariga Frida Edman att man märkt av att branschen påverkats.

– Jag har dialog med andra Bokmässe-chefer världen över och det är såklart en stor utmaning för dem hur de ska hantera det här just nu, säger hon.

I år har det inte varit aktuellt för henne eller hennes medarbetare att resa vare sig till Bokmässan i Paris eller London.

– Däremot hade vi tänkt att åka till Bologna children's book fair den här veckan, men den är inställd. Eller rättare sagt framflyttad till i maj.

Anledningen är coronavirusets spridning.

– I maj kommer vi inte att kunna åka till Bologna, eftersom då har vi fokus på vårt eget programsläpp, säger Frida Edman.

Vad missar ni på Bologna-mässan?

– Eftersom vi ska ha "läsning" som tema på bokmässan i Göteborg i höst tänkte vi specifikt titta på hur mässan i Bologna diskuterar läsfrämjande insatser för barn- och unga.

ANNONS

Annars är bokmässan i Frankfurt den mest centrala för kollegorna i Göteborg, men den äger rum först i oktober.

Vad har ni för beredskap i händelse av ett större virusutbrott i Göteborg?

– Förutom en inställd resa har vi inte påverkats märkbart av corona-viruset. Men vi följer utvecklingen och håller oss uppdaterade vad gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationen, säger Frida Edman.

– Vi spekulerar inte i nu läget gärna kring vad som skulle kunna hända när det gäller Bokmässan i Göteborg i september, utan vi följer detta dag för dag.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS