Colin Nutleys filmklassiker ”Änglagård” blir musikal

Colin Nutleys svenska filmklassiker ”Änglagård” blir musikal. Rollerna som Fanny och Zack görs av Tuva B. Larsen och Lindy Larsson. Även Helen Sjöholm och Tommy Körberg medverkar. Premiär på Oscarsteatern i Stockholm den 10 september.

ANNONS
|

Filmen ”Änglagård” hade premiär den 21 februari 1992, sågs av över en miljon svenska biobesökare och belönades med tre guldbaggar.

På dagen 31 år senare blir det offentligt att den folkkära berättelsen knådats om till musikalformat. Huvudrollerna som Fanny och Zack görs av norskan Tuva B. Larsen respektive smålänningen Lindy Larsson. Den senare spelade för övrigt redan 2010 pastorsadjunkten Kristoffer i uppföljaren ”Änglagård – tredje gången gillt”. Redan det var en dröm som gick i upplevelse.

– ”Änglagård” har följt mig genom livet ända sedan jag såg den första gången när jag var 16 år och bodde i lilla Lessebo i Småland. Den slog ned som en bomb hos mig, det var första gången jag såg en queer huvudkaraktär på film och jag kunde verkligen relatera till trångsyntheten på landet. Jag drömde mig ut i Europa och ville bli som Zack och Fanny, säger Lindy Larsson till GP.

ANNONS

”Gav en bild av det fina Sommar-Sverige”

Numera bor han i Berlin och arbetar som skådespelare och artist. Filmen såg han om så sent som för tre veckor sedan, på SVT Play.

–Jag blev helt hooked igen, den slog an mitt medelålders hjärta lika hårt som när jag var tonåring.

För er som behöver en resumé på handlingen så utspelar sig ”Änglagård” i en svensk, lantlig idyll. Byns herrgård blir plötslig ledig när den ensamstående ägaren går bort utan kända arvingar. Men på begravningen dyker plötsligt vuxna barnbarnet Fanny upp från Berlin, tillsammans med vännen Zack, och hävdar sin rätt till både hus och mark. Och dramat tar fart på allvar.

Norska Tuva B. Larsen hade inte lika stark relation till ”Änglagård” som Lindy Larsson, men såg den på norsk tv.

– Då gav den en bild av det fina Sommarsverige, senare har jag förstått hur påverkad jag blev av den starka berättelsen. Jag hann faktiskt skriva 60-70 på ett filmmanus innan jag insåg att det var en ”Änglagård”-kopia, säger Tuva B. Larsen.

”Musikal handlar om att maximera alla känslor”

Manuset till musikalen har hon inte läst igenom ordentligt än, men Tuva B. Larsen är ödmjuk inför arbetet med att sätta filmklassikern på en musikalscen, hon har redan hunnit medverka i ”Så som i himmelen”-musikalen så hon vet vad hon pratar om.

ANNONS

– Det blir speciella förväntningar när folk har starka emotionella minnen till berättelsen. Men vi ska göra det värdigt och med tanke på att ”Änglagård” också är en film med stora känslor blir det tacksamt att addera musik, säger hon.

Något som manusförfattaren och regissören Edward af Sillén håller med om.

– Musikal handlar om att maximera alla känslor. I en film kan man luta sig mot fotot men här ska allt göras konkret på en scen och jag är så imponerad av Fredrik Kempe som skriver musiken, han bidrar med rent guld, säger af Sillén och fortsätter:

– Jag har jobbat med så många olika projekt ihop med Fredrik och här passar han verkligen perfekt. Och jag kan redan nu lova att det blir riktiga paradnummer. När jag hörde en sång som Helen Sjöholm sjunger i första akten höll jag bokstavligen på att trilla av stolen.

För tidigt att sia om datum i Göteborg

Bland övriga medverkande i den nyskrivna musikalen syns alltså bland andra Helen Sjöholm och Tommy Körberg. Fredrik Kempe skriver musiken och Edward af Sillén regisserar samt skriver manus, tillsammans med Daniel Réhn.

Premiären är alltså satt i Stockholm, men ska man lita på hur det brukar se ut för liknande projekt lär ”Änglagård” spelas även i Göteborg.

ANNONS

– Det är för tidigt att säga. Jag har jobbat med projektet i fyra år och i juli börjar vi repetera. Just nu vågar jag inte tänka längre än så, säger Edward af Sillén.

Helena Bergström och Rikard Wolff gjorde huvudrollerna i succéfilmen "Änglagård" 1992.
Helena Bergström och Rikard Wolff gjorde huvudrollerna i succéfilmen "Änglagård" 1992. Bild: Jan Collsiöö/TT

Rollistan i musikalen ”Änglagård”

Fanny: Tuva B. Larsen (i filmen Helena Bergström).

Zack: Lindy Larsson (i filmen Rikard Wolff)

Rut: Helen Sjöholm (i filmen Viveka Seldahl)

Axel: Fredrik Lycke (i filmen Sven Wollter)

Gottfrid: Tommy Körberg (i filmen Ernst Günther)

Mårten: Martin Stokke Mathiesen (I filmen Jakob Eklund)

Eva: Sofia Pekkari (I filmen Ing-Marie Carlsson)

Pastorn: Per Svensson (I filmen Reine Brynolfsson)

Advokaten: Denny Lekström (I filmen Peter Andersson)

ANNONS