Climate X-Press gör klimatpop av Taube

"Svenska klimathits vol. 1” är en samling dansanta tolkningar av låtar om miljön. Först ut är ”Änglamark” av Evert Taube.

ANNONS

På midsommarafton släpper David Andréas, under namnet Climate X-Press, en elektronisk tolkning av Evert Taubes visa ”Änglamark”.

Taube skrev ”Änglamark” för att rädda nationalälven Vindelälven från vattenkraftsutbyggnaden och användes bland annat som ledmotiv till Hasse Alfredson och Tage Danielssons film ”Äppelkriget”.

LÄS MER:Sven-Bertil Taube ger pappas visor ny lyster

”Änglamark” är den första låten att släppas från Climate X-Press ”Svenska klimathits vol. 1” med dansanta tolkningar av även Carolas ”Säg var du står”, Mauro Scoccos ”Ingen vinner” och Edvard Perssons ”Man ska inte skräpa ner uti naturen”.

Vad är klimatpop?

– Det handlar egentligen om själva innehållet. Ett försök att omvandla den frustration vi bär på. Och det finns ju en lång tradition av protestsånger. Den musikaliska skruden är peppig elektromusik inspirerad av bland annat Prince och Daft Punk.

ANNONS

Hur gjorde du urvalet?

– Det var inte jättelätt att hitta låtar. Det finns inte så många renodlade klimatlåtar förutom ”Änglamark” av Taube. Men det borde finnas ännu fler i proggfåran. Därför har jag kallat skivan ”vol. 1”. Tipsa mig gärna!

LÄS MER:Sven-Bertil Taube återvänder till Liseberg

Finns det för lite dansant musik om klimatet?

– Det tror jag absolut. Det låter kanske lite flummigt eller naivt, men jag tror att det finns något i musiken och dansen, att man använder kroppen, som är terapeutiskt och kanske gör att man kan bry sig mer om basala existentiella behov.

Vad tänker du om musikens roll i politiken?

– Folk tycker kanske att det är lite udda, men jag tycker att miljörörelsen behöver starta ett skivbolag. Det hade varit jättekul. Jag tycker inte att det här är en höger-vänster-fråga. Det här är partipolitiskt obundet och jag stöder ingen klimataktivism som går ut på att skambelägga människor. Mer ett motiverande soundtrack än en politisk åsikt.

Ditt mål är att göra klimatomställningen till en fest. Vad menar du med det?

– Det är inget festligt tema egentligen. Tanken är att motivera till en optimistisk-realistisk inställning. Att det ska vara kul, och en chans att skapa och bygga något gemensamt över politiska och internationella gränser som angår alla. En fest där alla är bjudna. Det handlar om att hitta värdena i livet och fokusera på dem istället för att fastna i det materiella. Jag vill peppa folk till att testa att ställa om till ”Eco mode”.

ANNONS

LÄS MER:Sven-Bertil talar gärna om pappa Evert

ANNONS