Efter 13 år under pappans förmyndarskap blev Britney Spears fri i november förra året.
Efter 13 år under pappans förmyndarskap blev Britney Spears fri i november förra året. Bild: Jordan Strauss

Britney Spears inbjuden till amerikanska kongressen

Två kongressledamöter bjuder in Britney Spears för att berätta om frihetskampen från pappans förmyndarskap. ”Jag är tacksam att min berättelse ens ERKÄNDES!!!” skriver stjärnan på Instagram.

ANNONS
|

Två amerikanska kongressledamöter, demokraterna Charlie Crist från Florida och Eric Swalwell från Kalifornien, har bjudit in Britney Spears till ett besök i den amerikanska kongressen, rapporterar Deadline.

Tanken med mötet är att Spears ska dela med sig av sin berättelse om hur hon fick ett slut på det 13 år långa förmyndarskapet som pappan Jamie Spears hade över henne, där han kontrollerade stora delar av stjärnans liv.

”Din resa mot rättvisa kommer att inspirera och stärka många andra som felaktigt blivit tystade av processen kring förmyndarskap” , skrev kongressledamöterna i brevet, som daterades 1 december.

ANNONS

Under faderns förmyndarskap i 13 år

Britney Spears publicerade inbjudan på Instagram sent på onsdagen svensk tid, och skrev då: "Jag fick det här brevet för några månader sedan...En inbjudan att dela min historia...Jag blev omedelbart smickrad och vid den tidpunkten var jag inte alls i det helande stadiet jag är i nu."

Inlägget fortsätter med ett erkännande till kongressduon:

"Jag är tacksam att min berättelse ens ERKÄNDES!" skriver Spears, och fortsätter: "På grund av brevet kände jag mig hörd och som om jag betydde något för första gången i mitt liv! I en värld där din egen familj går emot dig, är det svårt att hitta personer som förstår och visar empati.”

Läs mer: Britney Spears om familjen: "Har sårat mig"

James Spears erhöll förmyndarskap över sin dotter 2008, då hon efter en rad sammanbrott inte ansågs vara förmögen att ta hand om sig själv. Under de 13 åren hade pappan rätt att bestämma över Britney Spears karriär och privatliv. Pappans förmyndarskap över dotter upphörde 2019, då han i stället fick delad kontroll över dotterns tillgångar med en stiftelse.

I november förra året friades Britney Spears helt från förmyndarskapet, efter beslut i domstol.

Bad om att få tillbaka sitt liv

De senaste åren har oroliga fans mobiliserat under hashtaggen "freebritney", för att visa sitt stöd för stjärnans frigörelse. Flera dokumentärer har även tagit upp frågan om förmyndarskapet.

ANNONS

I somras vittnade Britney Spears för första gången offentligt om sin situation.

Läs mer: Britney Spears kallar systern "slödder"

Anledningen till det upphävda förmyndarskapet tros vara det känslofyllda tal stjärnan höll i domstolen i juni i Los Angeles. I talet vittnade hon om restriktionerna hon var tvungen att följa och beskrev dem och granskningen av hennes liv som ett övergrepp. Hon bad om att förmyndarskapet skulle avslutas så att hon kunde "få sitt liv tillbaka".

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS