Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Alesso uppträdde på förra årets Bråvallafestival, som blev den sista. Arkivbild.

Bråvalla lägger ner för gott

Efter att ha ställt in årets festival står det nu klart att Bråvallafestivalen lägger ner helt och hållet.

Efter fem genomförda festivaler – och en inställd – är det färdigt. Det blir inga fler Bråvallafestivaler.

- Det känns väldigt tråkigt. Vi har jobbat otroligt hårt med festivalen, och den ligger oss väldigt varmt om hjärtat, säger Kajsa Apelqvist, pr-ansvarig för FKP Scorpio Sverige.

Ifjol sålde festivalen färre biljetter än tidigare år. Samtidigt redovisade den internationella konsertjättens svenska och nordiska bolag miljonförluster, enligt Aftonbladet.

Enligt Apelqvist finns flera orsaker bakom beslutet att lägga ner – och ekonomin är en del.

- Vi har alltid haft en långsiktig syn på ekonomin kring Bråvalla och vi har varit beredda att investera för framtiden, men då krävs att vi på sikt ser att det är ett hållbart format som vi kan utveckla positivt, säger hon.

- Det handlar också om tillgängligheten på artister och den upplevelse som vi ser att våra besökare vill ha. Vi vill inte behöva ändra på festivalen så mycket att besökarna inte känner igen sig.

Jättefestival samma helg

För några veckor sedan meddelande konkurrenten Live Nation att man tar den amerikanska jättefestivalen Lollapalooza till Stockholm nästa sommar. Den äger rum den 28–29 juni – samma helg som Bråvalla tidigare har arrangerats.

Krocken var dock inte en direkt orsak att lägga ner, enligt Apelqvist

- Vi välkomnar alla typer arrangemang och det är skitkul att det händer något i Stockholm. Men det är klart att det är en väldigt konkurrensutsatt marknad, säger hon.

Om FKP Scorpio planerar några svenska festivalprojekt i framtiden är för tidigt att säga.

- Vi är en festivalarrangör i grunden och vi gör två andra festivaler i år, men just nu är vårt fokus våra konserter i sommar och höst, säger Apelqvist.

Anmälda sexbrott

Under förra årets Bråvalla meddelade arrangören överraskande att man ställer in arrangemanget 2018. Orsaken uppgavs vara de anmälda sexbrotten på festivalen.

- Det vi ville göra förra året var att göra ett ordentligt ställningstagande för att höja vår röst ännu mer mot sexuella ofredanden och för att få festivalbesökarna att känna sig ännu mer trygga, säger Kajsa Apelqvist.

TT: Spelade de anmälda sexbrotten någon roll i beslutet att lägga ner?

- Nej, det är två skilda saker.