Borås tidning slutar med papperstidning på flera orter

Flera orter i Sjuhärad blir utan papperstidning när Borås tidning ska spara. Det är en i raden av nedskärningar som annonserats bara den här veckan, där högre priser för distribution slår hårt mot landsortstidningar.
– Jag förstår att trogna prenumeranter blir besvikna, säger chefredaktören Stefan Eklund i BT.

ANNONS
|

Borås tidning gick under torsdagen själva ut med beskedet att prenumeranter i bland annat Marks kommun, Vårgårda och Alingsås blir utan papperstidning. Orsaken är enkel: Det är för dyrt att köra ut tidningar utanför större orter eller på platser där det finns relativt få kunder.

– Jag förstår att trogna prenumeranter kan bli besvikna över beslutet att dra in papperstidningen. Branschen tvingas dock att ta denna typ av beslut på grund av kraftigt ökade kostnader för distribution, säger BT:s chefredaktör Stefan Eklund i tidningens egen artikel.

Och de är inte ensamma.

De dystra beskeden från mediebranschen har duggat tätt under året, inte minst den senaste veckan.

ANNONS

Hundratals blir uppsagda

GP:s moderbolag Stampen kommer att behöva varsla runt 100 personer på grund av annonstapp och ökade omkostnader och drar samtidigt in papperstidningen för cirka 15 procent av sina lokaltidningsprenumeranter.

Sveriges radio behöver göra besparingar på närmare en kvarts miljard årligen.

Gefle Dagblad, Arbetarbladet och Sundsvalls Tidning, som alla ägs av Bonnier news local, slutar trycka och dela ut papperstidningen på söndagar från 1 oktober.

Östgöta-Correspondenten slutar dela ut papperstidning till runt 1 000 hushåll.

TV4 lägger ner program efter program och ska även säga upp 100 personer innan årsskiftet.

För Borås tidnings del innebär pappersdöden en ökad satsning på digitalt tidningsläsande. Redan våren 2021 slutade man dela ut tidningar i Holsjunga i Svenljunga kommun, och kan i dag se att 92 procent av prenumeranterna är kvar som digitala läsare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS