Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Anna Books låt "Himmel för två" diskvalificeras från Melodifestivalen.

Book diskas från Melodifestivalen

Med två dagar kvar till lördagens deltävling i Göteborg diskvalificeras Anna Book från Melodifestivalen. Sångerskan som gjort sig oanträffbar efter beskedet är förkrossad. -Hon kan inte ta in det här, säger maken Roberto Toledano.

Anna Books bidrag "Himmel för två" diskvalificeras. Låten har under annat namn deltagit i de moldaviska uttagningarna till Eurovision Song Contest 2014. SVT lämnar det tunga beskedet under en extrainsatt presskonferens på torsdagskvällen.

-Anna Book är självfallet fullständigt förkrossad. Vilket jag också är, säger Christer Björkman, Melodifestivalens exekutive producent.

Melodifestivalens regler är hårda. Ett bidrag får inte publiceras i någon form innan tävlingen börjar, men som Aftonbladet först rapporterade lades "Taking care of a broken heart" upp på den moldaviska tv-kanalen TRM:s sajt för två år sedan.

Samma låtskrivare, samma låt

Det moldaviska bidraget är skrivet av Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson och Larry Forsberg. Samma trio har tillsammans med Camilla Läckberg gjort Anna Books "Himmel för två".

-Det var nog väldigt mycket en revansch i det här för Anna. Hon ville visa att hon fortfarande 30 år efter "ABC" är en artist att räkna med. Den första tanken var chock, vi tänkte att det kanske går att lösa på något sätt, men nej, reglerna är glasklara, säger Camilla Läckberg.

Efter att ha lyssnat på låtarna kontaktade SVT artist och upphovsmän och tvingades meddela dem att låten är diskad. Christer Björkman anser dock att SVT står fria från ansvar:

-Vi har inte gjort något fel i det här. Det är ingen som har gjort det. Upphovsmännen har heller ingen avsikt i detta, de har inte vetat om att låten varit med.

"Det var hennes låt"

Anna Book var inte anträffbar under torsdagskvällen, men hennes make Roberto Toledano berättar för TT att hon är förkrossad.

-Hon är upprörd och fruktansvärt ledsen. Hon sa till mig att hon inte kan förstå det här. Anna har lagt ner så mycket tid och energi, och så det här med Camilla Läckberg. Hon kände verkligen att det här var hennes låt. Så händer det här, säger han.

Roberto Toledano vill inte peka finger, men han tycker att det är märkligt att ingen har upptäckt att "Himmel för två" är "en direkt kopia" av "Taking care of a broken heart".

-Jag vet inte om det är Christer Björkmans fel, eller låtskrivarnas, eller någons egentligen. Men jag vet att det är Anna som drabbas och hon är inte värd det här.

Trion bakom låten menar att de står utan skuld. De ska ha fått besked från TRM om att bidraget inte var uttaget till tävlan. Efter det ska samtliga 40 låtar som kvalade om platser i tävlingen ha lagts upp på kanalens sajt.

-Okej, det är naivt, men man förutsätter att en låt som inte kommer med i tävlingen, den publicerar man inte heller, säger Larry Forsberg.

Erbjuds vara gästartist

Anna Book har erbjudits att vara med som gästartist i lördagens program, men har hon har ännu inte lämnat något besked om hur hon tänker göra.

-Det är mer än två dygn kvar, vi får se hur hon mår i morgon (fredag) och hur hon ställer sig till erbjudandet, säger Christer Björkman.

Om Anna Book väljer att inte uppträda som gästartist är det troligt att SVT i stället kortar programtiden.

Bild: Jonas Ekströmer/TT