Följ de ämnen och personer som du är intresserad av och skapa på så sätt ett eget nyhetsflöde. Det här är en uppskattad funktion som gör att du får ut så mycket som möjligt av din prenumeration.
Andra följer | Ämnen
Göteborgs stad
Nato
Privatekonomi
Sjukvård
Skola
Andra följer | Skribenter
Anette Holmqvist
Anna Ekström
Britt-Marie Mattsson
Kristian Wedel
Robert Laul
Familjedelning ingår i din
prenumeration. Det innebär att du kan dela med dig av din prenumeration till resten av din familj.
Med ett eget konto kan man anpassa innehållet precis som man själv vill, genom att följa olika ämnen och
skribenter samt prenumerera på olika nyhetsbrev.
Dela din prenumeration
Dela med dig av din prenumeration till familjemedlemmar.
Du har kvar.
Mottagarens e-postadress
Väntar
Kul, du har nu gjort din första delning. Du har kvar. Gå till Mitt GP för att hantera dina delningar.
Vår nyhetsapp är riktigt bra för dig som uppskattar våra nyheter. Den är gratis att ladda ned och
finns givetvis till både iPhone och Android. Med appen får du en snabb och bra upplevelse där du får
möjlighet att själv styra över vilka nyheter som ska skickas som pushnotiser direkt till din telefon.
Sudoku och korsord sätter ju verkligen guldkant på både
vardag och helg.
I din prenumeration ingår våra dagliga sudoku och korsord av varierande svårighetsgrad.
Kristofer Folkhammar kommer ut med nya romanen ”Är det barnen, baby?” i april Bild: Mike Karlsson Lundgren
Kristofer Folkhammar kommer ut med nya romanen ”Är det barnen, baby?” i april Bild: Mike Karlsson Lundgren
Asta Olivia Nordenhofs roman ”Pengar på fickan” kommer ut i april. Bild: Alexander Buk-Swienty
Asta Olivia Nordenhofs roman ”Pengar på fickan” kommer ut i april. Bild: Alexander Buk-Swienty
I mars kommer Balsam Karams andra bok ”Singulariteten”. Bild: Carla Orrego Veliz
I mars kommer Balsam Karams andra bok ”Singulariteten”. Bild: Carla Orrego Veliz
1/3
Kristofer Folkhammar kommer ut med nya romanen ”Är det barnen, baby?” i april Bild: Mike Karlsson Lundgren
Asta Olivia Nordenhofs roman ”Pengar på fickan” kommer ut i april. Bild: Alexander Buk-Swienty
I mars kommer Balsam Karams andra bok ”Singulariteten”. Bild: Carla Orrego Veliz
Boktips: 15 bra böcker att läsa våren 2021
LitteraturVåren kommer snart med sina blommor och boksläpp. Här är de kommande böckerna som GP Kulturs litteraturredaktör Sanna Samuelsson tycker att du ska läsa i vår.
”Samlade skrifter del 2” av Birgitta Trotzig (Faethon)
Bokförlaget Faethon fortsätter sin utgivning av Birgitta Trotzig samlade verk i kommenterad upplaga i vår. För oss som haft som vana att alltid gå till ”TRO” i bokhyllan på loppisar och leta ger detta en välkommen översikt över den rika produktionen av en av Sveriges viktigaste författare. Och för dem som nu upptäcker Trotzig, stort grattis!
”Ruiner - Första häftet” av Fredrik Nyberg (Norstedts)
I februari kommer poeternas poet Fredrik Nyberg ut med sin nya bok ”Ruiner - Första häftet”. Ryktet säger att det inte är det första ruin-häftet som kommer dyka upp, vilket ju namnet antyder och att det innehåller både poesi och prosa. Jag som har tjuvkikat kan säga att första sidan fick mig att vilja skrika rakt ut.
”Obehaget om kvällarna” av Marieke Lucas Rijneveld (Tranan)
Marieke Lucas Rijneveld Booker-prisade roman ”Obehaget om kvällarna” har redan kommit, och recenserats av
Mattias Hagberg här på GP Kultur (15/1). Denna bok, som ges ut på Tranan i översättning av Olov Hyllienmark, känns ändå värd att nämna som en vårbok. Absolut prioriterad i min läshög.
I mars kommer Balsam Karams andra bok ”Singulariteten”. Jag är otroligt hajpad inför detta, få böcker har stannat kvar i mig som Karams debut ”Händelsehorisonten”. Det är något med subjektiviteten, stämningen och sinnenas absoluta gestaltning som gör Karam till en så speciell författare.
I mars kommer Mara Lees nya bok ”Främlingsfigurer” där ”essä samsas med poesi, myt och fiktion”, enligt förlaget. På tematiken ”hur kärlek och begär kan bli ett uttryck för rasism” låter det som en fristående fortsättning på den förra romanen ”Kärleken och hatet”. Jag ser mycket fram emot att läsa denna bok från Sveriges coolaste ”public intellectual”.
”6 juli och solen” av Elis Monteverde Burrau (Modernista)
I mitten av mars kommer Elis Monteverde Burraus nya diktsamling på Modernista, hans första bok på förlaget. ”Med ’säkert 255 dikter’ anmäler sig Elis Monteverde Burrau frivillig som nationalskald, fast med narrkåpan på”, skriver förlaget. Diktsamlingen ska handla om solen, så passande, så Bataille-skt, så kul.
”Är det barnen, baby?” av Kristofer Folkhammar (Natur & kultur)
I början av april kommer Kristofer Folkhammars nya roman ”Är det barnen, baby?”. Den handlar om relationer, föräldraskap och bögliv. Alltså något helt annat än Folkhammars senaste roman, den otroliga homosexuella melodramen ”Magisterlekarna” från 2015. Men lika spännande!
I april kommer Martin Engberg, som även är kritiker på GP Kultur, ut med sin nya roman ”Den röda pojken” på Norstedt. Våld, småstad, 80-tal, en Saab. Ser fram emot den!
”ProponeisiS – zoembient växelverkansvers” av Johan Jönson (Bonniers)
Denna blir man nyfiken på. Enligt förlaget ”skriven som ett post scriptum till Johan Jönsons alltjämt pågående författarskap”. Boken har ett omfång på hela 2272 sidor. Ja, varför inte!
”Hummerns sköld” av Caroline Albertine Minor (Wahlström & Widstrand)
Den hajpade danska författaren Caroline Albertine Minors roman ”Hummerns sköld” kommer i översättning i april. Det ska enligt förlaget vara en roman om familjemytologer, om barndomen som är ”en ö som sjunker i havet.”
Natalia Ginzburgs roman ”Familjelexikon” från 1963 kommer i nyöversättning av Johanna Hedenberg i slutet av april. Det här är en sådan bok som alla våra kritiker ville recensera. Det säger något.
””Från sockerfabriken” av Dorotee Elmiger (Nirstedt/litteratur)
Dorotee Elmigers bok ”Från sockerfabriken” ges ut på Nirstedt/litteratur i maj. Den handlar om socker på en miljard vis och beskriv av förlaget som ”förening av roman, forskningsrapport, dagbok och lyrisk essä”. Boken nominerades till Deutscher Buchpreis 2020 och formen verkar mycket spännande.
”Pengar på fickan” av Asta Olivia Nordenhof (Norstedt)
Att läsa Asta Olivia Nordenhofs förra diktsamling ”Det enkla och det ensamma” (2015) var en poetisk uppenbarelse. Jag tänker fortfarande på den speciella känslan den lyckades skapa ibland. Förväntningarna inför Nordenhofs roman ”Pengar på fickan” som kommer i april är stora.
I mars kommer Mats Kolmisoppis”Scener från hovet”. Kolmisoppi, som även är kritiker på GP Kultur, har skrivit en roman som består av två långnoveller om finlandssvenska rojalister, barnuppfostran och gränslöshet. Låter mycket spännande!
Nu i januari ger Norstedt ut Jan Henrik Swahns översättning av Hervé Guiberts roman ”Blinda” från 1985 på nytt. Att läsa Guiberts mest kända bok ”Till vännen som inte ville rädda mitt namn” kan beskrivas som att ryckas upp med rötterna och kastas på trottoaren. En stark upplevelse, med andra ord, och hajpen är därmed stor inför denna översättning, inte minst med tanke på att Eli Levén har skrivit förordet.
Mikaela Blomqvist har recenserat boken för GP Kultur (25/1).
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.