1/3

Boktips: 15 bra böcker att läsa våren 2021

Våren kommer snart med sina blommor och boksläpp. Här är de kommande böckerna som GP Kulturs litteraturredaktör Sanna Samuelsson tycker att du ska läsa i vår.
Bild: Scanpix arkiv
Bild: Scanpix arkiv

”Samlade skrifter del 2” av Birgitta Trotzig (Faethon)

Bokförlaget Faethon fortsätter sin utgivning av Birgitta Trotzig samlade verk i kommenterad upplaga i vår. För oss som haft som vana att alltid gå till ”TRO” i bokhyllan på loppisar och leta ger detta en välkommen översikt över den rika produktionen av en av Sveriges viktigaste författare. Och för dem som nu upptäcker Trotzig, stort grattis!
Bild: Emelie Asplund
Bild: Emelie Asplund

”Ruiner - Första häftet” av Fredrik Nyberg (Norstedts)

I februari kommer poeternas poet Fredrik Nyberg ut med sin nya bok ”Ruiner - Första häftet”. Ryktet säger att det inte är det första ruin-häftet som kommer dyka upp, vilket ju namnet antyder och att det innehåller både poesi och prosa. Jag som har tjuvkikat kan säga att första sidan fick mig att vilja skrika rakt ut.
Bild: Judith Jockel
Bild: Judith Jockel

”Obehaget om kvällarna” av Marieke Lucas Rijneveld (Tranan)

Marieke Lucas Rijneveld Booker-prisade roman ”Obehaget om kvällarna” har redan kommit, och recenserats av Mattias Hagberg här på GP Kultur (15/1). Denna bok, som ges ut på Tranan i översättning av Olov Hyllienmark, känns ändå värd att nämna som en vårbok. Absolut prioriterad i min läshög.
Bild: Carla Orrego Veliz
Bild: Carla Orrego Veliz

”Singulariteten” av Balsam Karam (Norstedts)

I mars kommer Balsam Karams andra bok ”Singulariteten”. Jag är otroligt hajpad inför detta, få böcker har stannat kvar i mig som Karams debut ”Händelsehorisonten”. Det är något med subjektiviteten, stämningen och sinnenas absoluta gestaltning som gör Karam till en så speciell författare.
Bild: Märta Thisner
Bild: Märta Thisner

”Främlingsfigurer” av Mara Lee (Bonniers)

I mars kommer Mara Lees nya bok ”Främlingsfigurer” där ”essä samsas med poesi, myt och fiktion”, enligt förlaget. På tematiken ”hur kärlek och begär kan bli ett uttryck för rasism” låter det som en fristående fortsättning på den förra romanen ”Kärleken och hatet”. Jag ser mycket fram emot att läsa denna bok från Sveriges coolaste ”public intellectual”.
Bild: Lena Koller
Bild: Lena Koller

”6 juli och solen” av Elis Monteverde Burrau (Modernista)

I mitten av mars kommer Elis Monteverde Burraus nya diktsamling på Modernista, hans första bok på förlaget. ”Med ’säkert 255 dikter’ anmäler sig Elis Monteverde Burrau frivillig som nationalskald, fast med narrkåpan på”, skriver förlaget. Diktsamlingen ska handla om solen, så passande, så Bataille-skt, så kul.
Bild: Mike Karlsson Lundgren
Bild: Mike Karlsson Lundgren

”Är det barnen, baby?” av Kristofer Folkhammar (Natur & kultur)

I början av april kommer Kristofer Folkhammars nya roman ”Är det barnen, baby?”. Den handlar om relationer, föräldraskap och bögliv. Alltså något helt annat än Folkhammars senaste roman, den otroliga homosexuella melodramen ”Magisterlekarna” från 2015. Men lika spännande!
Bild: Emelie Asplund
Bild: Emelie Asplund

”Den röda pojken” av Martin Engberg (Norstedts)

I april kommer Martin Engberg, som även är kritiker på GP Kultur, ut med sin nya roman ”Den röda pojken” på Norstedt. Våld, småstad, 80-tal, en Saab. Ser fram emot den!

”ProponeisiS – zoembient växelverkansvers” av Johan Jönson (Bonniers)

Denna blir man nyfiken på. Enligt förlaget ”skriven som ett post scriptum till Johan Jönsons alltjämt pågående författarskap”. Boken har ett omfång på hela 2272 sidor. Ja, varför inte!
Bild: Lærke Posselt
Bild: Lærke Posselt

”Hummerns sköld” av Caroline Albertine Minor (Wahlström & Widstrand)

Den hajpade danska författaren Caroline Albertine Minors roman ”Hummerns sköld” kommer i översättning i april. Det ska enligt förlaget vara en roman om familjemytologer, om barndomen som är ”en ö som sjunker i havet.”
Bild: Archivio fotografico Giulio Einaudi editore
Bild: Archivio fotografico Giulio Einaudi editore

”Familjelexikon” av Natalia Ginzburg (Bonniers)

Natalia Ginzburgs roman ”Familjelexikon” från 1963 kommer i nyöversättning av Johanna Hedenberg i slutet av april. Det här är en sådan bok som alla våra kritiker ville recensera. Det säger något.
Bild: Peter-Andreas Hassiepen
Bild: Peter-Andreas Hassiepen

””Från sockerfabriken” av Dorotee Elmiger (Nirstedt/litteratur)

Dorotee Elmigers bok ”Från sockerfabriken” ges ut på Nirstedt/litteratur i maj. Den handlar om socker på en miljard vis och beskriv av förlaget som ”förening av roman, forskningsrapport, dagbok och lyrisk essä”. Boken nominerades till Deutscher Buchpreis 2020 och formen verkar mycket spännande.
Bild: Alexander Buk-Swienty
Bild: Alexander Buk-Swienty

”Pengar på fickan” av Asta Olivia Nordenhof (Norstedt)

Att läsa Asta Olivia Nordenhofs förra diktsamling ”Det enkla och det ensamma” (2015) var en poetisk uppenbarelse. Jag tänker fortfarande på den speciella känslan den lyckades skapa ibland. Förväntningarna inför Nordenhofs roman ”Pengar på fickan” som kommer i april är stora.
Bild: Julia Lindemalm
Bild: Julia Lindemalm

"Scener från hovet” av Mats Kolmisoppi (Norstedt)

I mars kommer Mats Kolmisoppis”Scener från hovet”. Kolmisoppi, som även är kritiker på GP Kultur, har skrivit en roman som består av två långnoveller om finlandssvenska rojalister, barnuppfostran och gränslöshet. Låter mycket spännande!
Bild: Martine Franck
Bild: Martine Franck

”Blinda” av Hervé Guibert (Norstedts)

Nu i januari ger Norstedt ut Jan Henrik Swahns översättning av Hervé Guiberts roman ”Blinda” från 1985 på nytt. Att läsa Guiberts mest kända bok ”Till vännen som inte ville rädda mitt namn” kan beskrivas som att ryckas upp med rötterna och kastas på trottoaren. En stark upplevelse, med andra ord, och hajpen är därmed stor inför denna översättning, inte minst med tanke på att Eli Levén har skrivit förordet. Mikaela Blomqvist har recenserat boken för GP Kultur (25/1).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.