Bokmässan: "Vi kommer sakna den fysiska mässan"

I år blir bokmässan digital istället för på plats på Svenska Mässan i Göteborg. Mässansvariga Frida Edman och programchef Oskar Ekström skriver om det känslosamma beslutet.

ANNONS
|

Om allt hade varit som vanligt skulle Bokmässan idag ha hållit sin årliga presskonferens. Vi skulle ha presenterat de framstående internationella författare som skulle gästa oss och de svenska deckardrottningar, poeter, litterära storheter, debattörer och översättare som tillsammans med besökarna skulle skapa den bästa mässan någonsin.

LÄS MER:Så blir årets Bokmässa i Göteborg

Ett normalår hade kulturintresserade göteborgare och tillresta från när och fjärran utan tvekan kastat sig in i folkhavet på jakt efter det som lockar mest. Det svåra är att välja vilken kö man ska ställa sig i när två favoritförfattare signerar samtidigt, att hinna till seminariet man ringat in flera månader tidigare eftersom man träffar en kär vän, att få barnen att förstå att vi inte kan stanna i Barnsalongen hos Alfons hela dagen och att inte peka så de ser när kända författare, programledare och kulturpersonligheter skyndar mellan framträdanden i montrar, scener och seminarielokaler. Det skulle med andra ord varit en vanlig Bokmässa.

ANNONS

Men inget är som vanligt i år. Trängseln, toalettköerna och den dåliga luften på Bokmässan som normalt är så påfrestande skulle de flesta av oss gärna stå ut med om vi fick tillfälle. Stimmet, ljudet, samtalen, de unika mötena, författare som trängs med sina läsare och högar med böcker vart man än vänder sig. Detta kommer vi sakna. Detta går inte att ersätta.

Vi som arbetar med Bokmässan tror trots det inte på att ställa in. Bokmässans syfte är att främja läsning och bildning och att lyfta fram aktuell bokutgivning. Det är inte ansvarsfullt att ställa in när världen ser ut som den gör. Vi på Bokmässan ser det som vårt ansvar att bidra till att vi alla kan lyfta blicken, kanske är det ännu viktigare i en tid av kris. Därför ställer vi inte in. Vi ställer om.

Bokmässan är en fantastisk marknadsplats där författare och läsare kan mötas. Den är också ett forum för samtal och dialog, där litteratur och författare står i fokus. Seminarieprogrammet är en smältdegel där prosa och poesi blandas med politiska frågor och samhällsdebatt. Dessa samtal är så viktiga att vi – trots att det kostar och trots att vi gör något som vi aldrig förut har testat – väljer att genomföra dem i ett nytt format. Den fysiska bokmässa som vi har gjort i årtionden gör vi detta år till en digital bildningshubb och litteraturfestival.

ANNONS

LÄS MER:Dags för Bokmässan att riva av plåstret

Den 24-27 september kommer vi därför arrangera högaktuella och djuplodande seminarier och samtal om litteratur och läsning på ett annat sätt än vanligt. Du kommer kunna sitta hemma i din soffa och genom Bokmässan Play ta del av över 100 välproducerade samtal som spelas in och och livesänds från studios uppbyggda på olika ställen i Sverige.

Självklart kommer vi sakna den fysiska mässan, vimlet och stöket, men genom den digitala satsningen kan vi stolt låta det livsviktiga samtalet pågå och fortgå och ge utrymme åt litteraturen även ett år som detta.

Länge leve ordet.

Frida Edman & Oskar Ekström, Bokmässan i Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS