Boken ”Smärtpunkten” om polismorden i Malexander blir SVT-serie

Elisabeth Åsbrinks bok ”Smärtpunkten” om teaterprojektet ”Sju tre” och polismorden i Malexander blir tv-drama med David Dencik i rollen som Lars Norén.
– Det är om inte ett öppet sår så i alla fall fortfarande bara en väldigt tunn hinna över det som hände, säger Åsbrink.

ANNONS
|

Den 28 maj mördas polismännen Olle Borén och Robert Karlström på en landsväg utanför Malexander. Dagen innan hade Tony Olsson stått på scen i Lars Noréns och Riksteaterns uppmärksammade projekt ”Sju tre”.

Allt börjar med att Lars Norén kontaktas av internen Carl på Tidaholmsanstalten. Han och medinternerna Tony och Ola vill i sin studiecirkel i dramatik jobba med dramatikerns texter. Norén ser möjligheterna till en teaterpjäs där de tre våldsbrottslingarna ska spela sig själva.

Verket ”Sju tre” tar form och de tre internerna beviljas permissioner och åker på turné med den färdiga föreställningen. Samtidigt sker ett antal grova rån på mindre orter i Sverige som kulminerar med ett bankrån i Kisa och morden i Malexander.

ANNONS

Andreas Axelsson, Jackie Arklöv och Tony Olsson döms till livstids fängelse för morden.

– Det var en oerhört brutal och dessutom ideologisk grundad brottslighet. Det var nazister som mördade poliser, säger Elisabeth Åsbrink, författare till boken ”Smärtpunkten” som alltså nu blivit tv-serie.

Sanna Lenken regisserar och David Dencik spelar Norén

För regin står Sanna Lenken, David Dencik gör rollen som Lars Norén och Maria Sid spelar hans producent Isa Stenberg.

– Jag är glad, stolt och tacksam att min bok har hamnat i rätta, goda och kloka händer, säger Elisabeth Åsbrink som poängterar att händelserna sårade både det svenska samhället och de som drabbades på ett personligt plan.

– Det är många människor som berörs på djupet av det som hände. Inom kulturvärlden men förstås framför allt de anhöriga till de mördade poliserna och alla andra som utsattes för våld av gärningsmännen, säger Elisabeth Åsbrink.

Under arbetet med sin bok pratade Elisabeth Åsbrink med nästan alla inblandade och jobbade hårt och tålmodigt på att vinnas allas förtroende. Nu har hon fungerat som en slags konsult till manusförfattarna.

– Det är deras verk och de har gjort ett fantastiskt arbete. Skådespelarna är fantastiska.

Film i väst har varit med och finansierat och delar av serien är inspelad runt Göteborg. Bland annat har man spelat in mordscenerna på den sedan länge avstängda vägen mellan Lerum och Jonsered.

ANNONS

TV-dramat ”Smärtpunkten”

I rollerna: David Dencik spelar Lars Norén. Maria Sid spelar hans producent Isa Stenberg. I rollerna som Carl Thunberg, Tony Olsson och Ola Svensson syns Einar-Hugo Strömberg, Martin Nick Alexandersson och Linus Gustafsson.

Manus: Pelle Rådström (”Svart krabba”, ”En mot en”).

Regi: Sanna Lenken (”Tunna blå linjen” mfl)

Storyline: Wilhelm Behrman och Niklas Rockström (”Innan vi dör”, ”Kalifat”). ”Smärtpunkten” är baserad på Elisabeth Åsbrinks bok med samma namn.

Elisabeth Åsbrink menar att det här en historia som fortfarande är ytterst aktuell och det är angeläget att fortsätta ställa samma frågor nu som då.

– Vad är konst och var går gränsen mellan konst och politik? Får nazister vara på våra gator, får de stå på våra scener? Det handlar också om vem som är offer, förövare eller någon som står bredvid. Och vad demokratin ska göra med dem som använder sig av demokrati för att förgöra den?

– De som ledde projektet hade idéer om brottslingar som grundade sig i 60-talet. Då handlade mycket om samhällets ansvar. Sedan hade vi en period när vi pratade mycket om individens eget ansvar medan vi nu återigen förklarar brottslighet med samhällsstrukturen.

Spelar det någon roll för arbetet med tv-serien att det hunnit gå ganska lång tid sedan morden?

– Dagens unga känner kanske inte ens till det som hände. Men för brottsoffren har det ju inte gått lång tid, det här är någonting som fortfarande pågår inom dom. Det vet jag, säger Elisabeth Åsbrink som har fortsatt kontakt med anhöriga till de mördade poliserna.

”Smärtpunkten” har premiär i SVT Play 19 april och i SVT1 21 april kl 21.00. Under våren kommer också Elisabeth Åsbrinks bok i ny upplaga.

ANNONS

LÄS MER:Nej, SVT – allt bestäms inte av våra gener

LÄS MER:Succéförfattaren bryter sitt samarbete med Netflix

LÄS MER:Recension: ”Palm royale” – Apple tv+

Fakta: Lars Norén och morden i Malexander

Pjäsen ”7:3” skrevs av dramatikens Lars Norén tillsammans med tre tungt kriminella män. Två av dem uttalade nazister.

Dagen efter den sista föreställningen rånade en av dem, Tony Olsson, Östgöta Enskilda Bank i Kisa, och deltog också i morden på de två poliserna Olle Borén och Robert Karlström i Malexander den 28 maj 1999.

Journalisten Elisabeth Åsbrink gav ut boken ”Smärtpunkten” 2009 efter att ha intervjuat så gott som alla inblandade men också tagit del av arbetsmaterial från Lars Noréns privata arkiv, dagboksanteckningar och granskat permissionsbeslut och hemligstämplade dokument.

ANNONS