Bob Gruen om vännen Tina Turner

I går förlorade världen en av sina största musiklegender när rockikonen Tina Turner gick bort. Hyllningarna till Turner ekar från i alla håll i världen, inte minst från stjärnans födelseland USA.
– Jag vet inte riktigt vad jag känner just nu. Jag fick reda på att hon har gått bort för bara ett par timmar sedan och kan inte riktigt summera mina känslor ännu, säger legendariska rockfotografen Bob Gruen.

ANNONS
|

På flera håll i USA lägger amerikaner blommor och tänder ljus för den älskade artisten. I skrivande stund samlas fans vid Tina Turners stjärna på the Walk of Fame i Hollywood och utanför Tina Turner-museet i Brownsville, nära stjärnans födelsestad i Tennessee.

Även i New York sörjs Tina Turner, som 1939 föddes som Anna Mae Bullock och som skulle komma att sälja 150 miljoner album och bli döpt drottningen av rock’n’roll. Fotografen Bob Gruen berättar att han har en dubbel dos sorg på sina axlar ikväll, att han sörjer såväl i egenskap av ett fan men även som en vän.

ANNONS

Träffades första gången 1970

Bob Gruen kände Tina Turner i över femtio år och har tagit flera legendariska porträtt på stjärnan. En del av bilderna visas just nu i samband med utställningen ”Tina Turner: a journey to the future”, en fotoutställning med 120 bilder på Tina Turner liv och karriär, som arrangeras av The Music Photo Gallery.

Gruen berättar att han blev påmind om hur legendarisk Tina Turner är i samband med att arbetade med fotografierna för utställningen.

– Utställningen har varit så omtyckt för att Tina är så älskad över hela världen, inte bara i egenskap av artist, men även som person, säger Gruen.

Bob Gruen träffade Tina Turner för första gången 1970 när artisten var på USA-turné med sin dåvarande man och musikerkollega Ike Turner. Tina besökte Gruen i samma lägenhet som han fortfarande bor kvar i, på konstnärskollektivet Westbeth på Manhattan i New York.

– Tina är… var… en varm person som hade fötterna på jorden, säger Gruen. Hon var väldigt charmig och personlig.

Behövde fem bilder

Fotografens arkivskåp i New York är fyllda med otaliga bilder på Tina Turners liv. En av Gruens mest ikoniska bilder visar trion Tina Turner, Davie Bowie och Keith Richards under en blöt utekväll i New York 1983, där den legendariska trion halsar champagne från samma flaska.

ANNONS

Men det är livebilderna på Tina Turner som Gruen håller närmast sitt hjärta. Fotografen som har fotat alla från Elvis och Bob Marley till Bruce Springsteen berättar att Tina Turner var ”större än livet” och ”ett rent under” på scenen.

– Hon var den mest spännande artist som jag har någonsin sett på en scen. Hennes energi var nästan omöjlig att fånga på bild, säger han.

Gruens personliga favoritfoto på Tina Turner är en livebild som han tog på 70-talet och som består av fem olika fotografier tagna med en sekunds mellanrum och som visar Tina Turners rörelsemönster på scen.

– Hon var så otrolig på scenen att man behövde fem bilder i ett för att kunna fånga hennes energi, säger Gruen om bilden.

”Kommer verkligen att sakna Tina”

Det är kväll i New York och nyheten om stjärnans bortgång kablas ut i samtliga kvällsnyheter. Bob Gruen som är hemma i sin lägenhet i New York berättar att kommer att spendera kvällen genom att försöka smälta nyheten om vännens död.

– Jag har förlorat en hel del vänner de senaste åren, men jag kommer verkligen att sakna Tina, säger fotografen.

LÄS MER:Tina Turner är död

LÄS MER:Tina Turners liv i bilder

LÄS MER:Världen skickar kärlekshälsningar till Tina Turner

LÄS MER:Amerikas sista konstnärsparadis

ANNONS