Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Birgitta Ulfsson har avlidit

Skådespelaren och regissören Birgitta Ulfsson är död. Hon somnade in i sitt Helsingforshem i närvaro av sin familj, uppger de anhöriga.

Den finlandssvenska skådespelaren blev 89 år. Hon har en lång karriär både på film och scen bakom sig och hon var aktiv in i det sista. Hon är hyllad och folkkär både i Finland och Sverige.

I Sverige blev Birgitta Ulfsson framför allt känd för rollen som Muminmamman i den klassiska tv-serien från 1969 Mumintrollet, baserad på Tove Janssons böcker. Ulfsson är född i Helsingfors 1928. Hennes pappa var officer och fick flytta runt, så hon växte upp i olika delar av Finland.

Framgångsrik i Sverige

Hennes skådespelarkarriär startade på Svenska Teatern i Helsingfors. Senare flyttade hon till Lilla Teatern där hon blev en känd profil och även chef tillsammans med sin dåvarande man Lasse Pöysti. Lasse Pöysti blev chef för Dramaten i Stockholm 1981. Birgitta Ulfsson flyttade med sin make till Sverige och skapade en egen karriär här.

Hon spelade flera roller på Dramaten i Stockholm men hennes hemmascen i Sverige blev Folkteatern i Göteborg, där hon tillhörde ensemblen 1983-1991. Även om hon uppnådde pensionsåldern år 1991 så fortsatte hon arbeta. Birgitta Ulfssons sista stora roll blev den 90-åriga döende Elsa i Lucas Svenssons pjäs Fosterlandet i regi av Anna Takanen som sattes upp i samarbete mellan Göteborgs stadsteater och Svenska Teatern 2015.

Boken om hennes liv Med och mot min vilja, skriven av Stig Hansén, gavs ut i våras. En samtalsbok om teater och konst.

Sviktande hälsa

Tanken var att Birgitta Ulfsson i höst skulle göra en stor roll på Folkteatern i Bertolt Brechts Den goda människan i Sezuan. Men hon fick tacka nej på grund av sviktande hälsa.

– Birgitta Ulfsson var en otrolig personlighet. Hennes skådespeleri berörde på många plan, hon kunde få fram en värld i en replik med de mest subtila medel, för att sedan kasta sig ut i en fysisk expressivitet som få ur hennes generation behärskar. Det är en gåva att ha fått samtala med henne och ta del av hennes kompromisslöshet, hennes värme, humor och enorma erfarenhet. Birgitta var genuint nyfiken och så oerhört levande. Det är med stor sorg vi tar emot beskedet om hennes bortgång. Våra tankar går till hennes barn och barnbarn och framförallt till hennes livskamrat Iwar Wiklander, skriver Frida Röhl, konstnärlig ledare vid Folkteatern i Göteborg, i en kommentar.

Fotnot: Mellan 1952 och 1984 var Ulfsson gift med regissören och teaterchefen Lasse Pöysti. Sedan 2007 har hon varit gift med skådespelaren Iwar Wiklander.